tiistai, 2 heinäkuun

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun EU:n puheenjohtajamaana toimii Euroopan parlamentin epädemokraattiseksi luokittelema maa.

EU:ssa moni viranomainen on huolissaan siitä, että maanantaina puheenjohtajamaana aloittava Unkari ”kaappaa EU:n” ja yrittää kiristää hyötyjä itselleen jäsenmaiden neuvoston puheenjohtajuuden avulla.

Pelko ei ole ollenkaan turha, sanoo Unkarin politiikan asiantuntija, tutkija Katalin Miklossy Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun EU:n puheenjohtajamaana toimii Euroopan parlamentin epädemokraattiseksi luokittelema maa.

– Oletus on, että hankalaa tulee olemaan. Unkarilaisetkin tietävät, että EU on varpaillaan, hän sanoo.

Unionissa onkin yritetty ennen h-hetkeä saada tärkeimmät ennakoitavat asiat hoidettua pois pöydältä, jotta Unkari ei pääse niitä estämään.

EU-maiden ulkoministerit hyväksyivät maanantaina uuden Venäjän vastaisen pakotepaketin.

Toukokuussa sovittiin myös Venäjän jäädytettyjen varojen käyttämisestä Ukrainan hyväksi, ja kesäkuussa ehdittiin virallisesti käynnistää jäsenyysneuvottelut Ukrainan ja Moldovan kanssa.

Juttua korjattu 30.6. klo 18.29: Aiemmin jutussa kerrottiin virheellisesti, että EU-maiden ulkoministerien odotetaan poliittisesti hyväksyvän uuden Venäjän vastaisen pakotepaketin juuri ennen puheenjohtajuuden siirtymistä. Todellisuudessa ulkoministerit hyväksyivät pakotepaketin maanantaina.

Jaa.
Exit mobile version