maanantai, 13 toukokuun

Pakkausjätettä vähentävästä sääntelystä äänestettiin EU-parlamentissa keskiviikkona. Uutta asetusta vastustivat Mauri Pekkarinen (kesk.) ja Teuvo Hakkarainen (ps.)

Euroopan parlamentti äänesti keskiviikkona pakkausjätettä vähentävän sääntelyn puolesta. Uuden asetuksen tarkoituksena on parlamentin tiedotteen mukaan torjua jatkuvasti kasvavaa jätemäärää, yhdenmukaistaa sisämarkkinasääntöjä ja edistää kiertotaloutta.

Asetus hyväksyttiin äänin 476 puolesta, 129 vastaan ja 24 tyhjää. Suomalaisedustajista asetusta vastaan äänestivät Mauri Pekkarinen (kesk.) ja Teuvo Hakkarainen (ps.). Elsi Katainen (kesk.) pidättäytyi äänestämästä. Muut suomalaisedustajat kannattivat uudistusta.

Miapetra Kumpula-Natri (sd.) iloitsi uuden asetuksen läpimenoa viestipalvelu X:ssä.

– Mahtavasti läpi. Asetus ohjaa kohti muovinkieltoa ja uudelleenkäyttöä, jotka ovat tärkeitä tavoitteita. Uusiutuvat pakkaukset pelastettiin, Kumpula-Natri kirjoittaa.

Asetuksessa säädetään muovipakkauksille kierrätetyn materiaalin osuutta koskevat vähimmäistavoitteet sekä pakkausjätteen painoon perustuvat vähimmäiskierrätystavoitteet.

Suomeen tarvitaan rinnakkainen pullonpalautusjärjestelmä

STT:n mukaan useat suomalaiset europarlamentaarikot arvioivat perjantaina täysistuntoviikon alla pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että asetuksen eteneminen maaliin nykyisessä muodossa tarkoittanee Suomelle tarvetta kehittää rinnakkainen järjestelmä nykyiselle palautuspullojen ja -tölkkien järjestelmälle.

Vuoteen 2029 mennessä 90 prosenttia kertakäyttöisistä muovipulloista ja metallisista juomapakkauksista on kerättävä erikseen uudelleenkäytettäväksi joko pantti- ja palautusjärjestelmien tai muiden ratkaisujen avulla.

Suomessa kaupan ala ja teollisuus ovat ilmaisseet pelkonsa isoista kustannuksista pullojen kierrätyksen suhteen.

– Se vaatisi palautusautomaattien uudistamista, lisää käsittelytilaa kaupan takatiloihin sekä esimerkiksi logistiikan ja pesun järjestämistä. Lisäksi epäselvää on, koskevatko velvoitteet myös mehupakkauksia niin, että niistä on käytännössä tehtävä pantillisia, Päivittäistavarakauppa ry:n johtaja Ilkka Nieminen listasi Yle uutisille maaliskuun alussa.

Sääntelyyn sisältyy uusia sääntöjä pakkaamiseen sekä yleisiä tavoitteita pakkausjätteen vähentämisestä eri tavoitevuosiin mennessä. Esimerkiksi jalostamattomien tuoreiden hedelmien ja vihannesten kertakäyttöiset muovipakkaukset ollaan kieltämässä vuodesta 2030 alkaen. Sama koskee ravintolassa nautittavan ruuan ja juoman pakkauksia.

EU:n neuvoston ja jäsenmaiden on vielä hyväksyttävä asetus virallisesti.

Jaa.
Exit mobile version