perjantai, 17 toukokuun

Euroopan vetypankki on myöntänyt 45 miljoonaa euroa tukea Nordic Ren-Gas Oy:n Lahteen kaavailemalle, uusiutuvia polttoaineita valmistavalle tuotantolaitokselle.

Ren-Gasin vetylaitos on tarkoitus rakentaa Lahti Energian voimalaitosten kupeeseen. Havainnekuva toukokuulta 2023. Kuva: Ren-Gas oy

Jarno Kajova,

Sini Ojanperä

Suomeen on tulossa EU:lta kymmenien miljoonien eurojen tukipotti vetytalouteen. Euroopan komissio on myöntänyt kaikkiaan lähes 720 miljoonaa euroa tuotantotukea uusiutuvan vedyn tuottamiseen tähtääville hankkeille.

Seitsemän tuen saajaa valittiin Euroopan vetypankin tarjouskilpailumenettelyn perusteella, ja voittajista vain yksi on Suomesta. Tukea haki kaikkiaan 132 hanketta ympäri Eurooppaa.

Uusiutuvan vedyn valmistukseen tuotantotukea saa Nordic Ren-Gas oy:n Lahteen suunnittelema tuotantolaitos, jonka on määrä valmistaa synteettistä metaania ja uusiutuvaa vetyä sekä kaukolämpöä hukkalämmöstä.

Nordic Ren-Gasin toimitusjohtajan Saara Kujalan mukaan Euroopassa on kehitteillä useita vastaavia tuotantolaitoksia, mutta teknologia on vielä niin kallista, että hankkeet tarvitsevat tukea edetäkseen. Nordic Ren-Gas tulee saamaan 45 miljoonaa euroa tuotantotukea 10 ensimmäisen tuotantovuoden aikana. Yhtiö ei ole vielä päättänyt rakentamisesta.

– Meille on todella hieno ja tärkeä uutinen, että tämä tukielementti on saatu vedyn tuotantoon Lahdessa. Tuki on myös merkittävä tekijä, joka vie hanketta eteenpäin kohti investointipäätöstä, Kujala kertoo.

Monipuolisuus ja kilpailukyky valtteina

Toimitusjohtaja Kujala katsoo tarjouskilpailumenettelyssä onnistumisen kertovan siitä, että Ren-Gasin suunnitelma Lahteen on Euroopan kärkeä. Yhtenä sen vahvuutena hän pitää monipuolisuutta.

– Tämä hanke ei pohjaudu pelkästään uusiutuvan vedyn tuottamiseen, vaan siitä jatkojalostetaan uusiutuvaa kaasua, joka on vastaava tuote kuin biokaasu. Prosessilämmöistä tuotetaan päästötöntä kaukolämpöä.

Kujala arvioi, että useiden vetyhankkeiden kehittäminen hajautetusti eri puolilla Suomea, kuten Tampereella, vakuutti valitsijat.

– Koska meillä on useita samanlaisia hankkeita, hankekehitys on kustannustehokasta. Nämä seikat ovat todella tärkeitä, jotta hankkeet pystyvät etenemään kilpailukykyisesti, ja tämän todisti myös huutokaupan lopputulos.

Alustavan aikataulun mukaan ensimmäisen vaiheen laitoksen rakentaminen Lahteen ajoittuisi vuosille 2025–2027. Ren-Gas odottaa saavansa tuotantolaitokselle ympäristöluvan vielä tämän kevään aikana.

Kujala katsoo, että myös rahoitus on hyvällä mallilla, sillä osakkeenomistajien joukossa on yksi Euroopan suurimmista infrastruktuurisijoittajista. Maaliskuussa Euroopan investointipankki hyväksyi 230 miljoonan euron rahoituskehyksen Nordic Ren-Gasin kuudelle hankkeelle.

Jaa.
Exit mobile version