sunnuntai, 6 lokakuun

Eukonkannosta on tullut kansainvälisempi kilpailu kuin koskaan aikaisemmin.

Pohjois-Savon Sonkajärvellä on kannettu kilpaa eukkoa MM-tasolla vuodesta 1996 lähtien. Vuosi vuodelta leikkimielisen, mutta totisen kilpailun kansainvälinen osallistujamäärä on kasvanut tasaisesti.

Tänä vuonna kilpailuun tuli ensimmäistä kertaa enemmän osallistujia maailmalta kuin Suomesta.

Kisassa oli mukana 29 kilpaparia 21 eri maasta ympäri maailmaa. Esimerkiksi Helsinki Cup kokoaa osallistujajoukkueita 20 maasta tänä vuonna.

Staplesit juhlivat yhteisiä 60-vuotispäiviään

Bahamalla asuva Seija Staples lähti miehensä Andrew`n kanssa Eukonkantoon, koska hänen tyttärensä innostui kisasta.

Jenna ja Kalob Bowman tulivat Suomeen kolmen lapsensa kanssa.

Kalob työskentelee Yhdysvaltojen kansalliskaartin helikopterilentäjänä. Hän harjoitteli kantamalla raskaita painoja ympäri kuntosalia.

– Ihmiset kyllä ajattelivat, että se oli hyvin erikoista, Kalob Bowman kertoo.

Seija ja Andrew juhlistavat samalla 60-vuotissyntymäpäiviään.

– Päätimme kokeilla, miten meiltä sujuu eukonkanto, Seija Staples kertoo.

Puolitosissaan mukana ollut pariskunta harjoitteli kotonaan Bahaman hiekkarannoilla. Idea oli juosta joka toinen päivä 300 metriä edestakaisin.

– Siellä oli hyvä harjoitella, vaikka pehmeällä hiekalla oli vaikea juosta, sanoo Andrew Staples

Kisan jälkeen Staplesit rentoutuvat mökillä Suomessa. Palatessa heillä on uutta kerrottavaa. Bahamalaisten ystävien reaktiot ovat todennäköisesti hämmästyneitä ja ihmetteleviä.

– Luulen, että monet kysyvät, että onko täällä kaikki ok, Seija Staples nauraa.

Etukäteen Andrewn osallistumisesta tienneet kollegat olivat kisasta innoissaan. Sonkajärvellä nähdään mahdollisesti ensi vuonna joukkue myös Bahamalta.

Videot kiinnostavat somessa

Eukonkannon lehdistöpäällikkö Saara Närä miettii, että kilpailun kasvanut kansainvälinen suosio saattaa johtua somen voimasta.

– Esimerkiksi täältä tehdyt videot Tiktokiin ovat saattaneet kerätä satoja tuhansia tykkäyksiä, Närä kertoo.

Tänä vuonna mukana on ensimmäistä kertaa oma sometiimi.

Närä uskoo myös ikävien uutisten keskellä olevan hauskan kesäuutisen kiinnostavan ulkomailla. Näkyvyyttä kisa saa myös ympäri maailmaa järjestettävistä osakilpailuista.

Kisaviikonloppuna käydään sprintti- ja joukkuekisat. MM-mitalit jaetaan pää- ja ikämiessarjassa.

Vuoden 2024 Eukonkannon maailmanmestaruuden voitti pari Liettuasta. Vytautas Kirkliauskas ja Neringa Kirkliauskiene voittivat kisan kolmatta kertaa. Pariskunta juoksi 253,5 metriä pitkän esteradan aikaan 1.03.51.

Toiseksi sijoittuivat amerikkalaiset Elliot ja Giana Storey ajalla 1.03.73. Kolmannelle sijan saavuttivat viime vuoden mestarit Taisto Miettinen ja Katja Kovanen.