Ajokorttimuutos mahdollistaa pian sähkö- ja kaasukäyttöisten kevyiden kuorma-autojen kuljettamisen B-kortilla.
- Jari Tanskanen
- Markku Rantala
Euroopan unionin ajokorttidirektiiviin suunniteltu uudistus tuo helpotuksia erityisesti kuljetusalalle.
Euroopan parlamentti ja neuvosto pääsivät alustavaan sopuun uudistuksesta, joka tekee pian mahdolliseksi kevyiden kuorma-autojen ajamisen B-ajokortilla. Edellytyksenä on, että ajoneuvon käyttövoimana on esimerkiksi kaasu, sähkö tai vety.
– Nykyisellä henkilöauton ajokortilla eli B-kortilla voisi ajaa nykyistä painavampaa ajoneuvoa silloin, kun se toimii vaihtoehtoisella käyttövoimalla, sanoo yksikönjohtaja Pyry Takala liikenne- ja viesintäministeriöstä.
Nykyisin henkilöautokortilla voi ajaa enintään 3,5 tonnin ajoneuvoa, mutta uudistuksessa raja nousee 4 250 kilogrammaan.
Takalan mukaan ministeriö ei ole vielä saanut luettavaksi alustavasti sovittua tekstiä, joten sen yksityiskohdista ei ole vielä tarkkaa tietoa. Muutoksen mahdollistava laki on tarkoitus saada voimaan Suomessa parin vuoden kuluttua.
– Meidän täytyy arvioida, että voisiko tämä tulla voimaan kansallisella päätöksellä jo aikaisemmin, asian valmistelu on käynnissä, sanoo Takala.
Painavat akut jakelukuljetusten ongelma
Uudistuksen yhtenä syynä on se, että nykyisten sähkökäyttöisten jakeluautojen kantavuus ei riitä jakeluyhtiöille. Autojen akut ovat painavia, jolloin sähköpakettiautoilla voidaan kuljettaa vähemmän lastia, kuin vastaavilla dieselautoilla.
– Kun yhdistetään akkujen ja tavaroiden paino, niin sähköpakettiautoon saadaan noin 300 kilogrammaa lastia, kun polttomoottorikäyttöisessä pakettiautossa kuorma voi olla kaksinkertainen, sanoo toimitusjohtaja Oktay Nuri logistiikkayhtiö DHL Express Finlandista.
Nykyisellä enimmäispainolla jakeluyhtiön täytyisi laittaa monille reiteille kaksi täyssähköistä pakettiautoa, jos ne haluavat korvata yhdellä dieselkäyttöisellä autolla tehtävän jakelukierroksen.
Dieselauto voidaan korvata painavammalla täyssähköisellä kevyellä kuorma-autolla, mutta sen kuljettamiseen tarvitaan C-luokan ajokortti.
– Meillä on töissä paljon nuoria, joilla on B-ajokortin lupa, mutta C-kortin omaavia on hyvin rajattu määrä. Heidän saaminen on työlästä, ja kouluttaminen kestää enemmän aikaa ja on kustannuskysymys, sanoo Nuri.
Nurin mukaan konsernin strategiana on päästä eroon polttomoottorikäyttöisistä pakettiautoista jakelutoiminnassa. Se on tärkeä tärkeä osa DHL-konsernin päästövähennysstrategiaa.
Se tarkoittaa, että 200 maassa toimivan logistiikkakonsernin jakelukalustosta yli 60 prosenttia tulisi olla sähköpakettiautoja vuoteen 2030 mennessä. Kyse on tuhansien ajoneuvojen uusinnasta lähivuosina.
Ruotsin kokemukset hyviä
Ruotsissa on voinut viime kesästä lähtien ajaa B-kortilla enintään 4 250 kilogramman painoisia kevytkuorma-autoja.
– Olemme keskustelleet tästä asiasta ruotsalaisten kollegoiden kanssa osana taustaselvityksiä. Käsittääksemme Ruotsissa kokeilu on sujunut ihan hyvin, sanoo Pyry Takala liikenne- ja viestintäministeriöstä.
Ruotsin kokemukset vaikuttavat, kun Suomi päättää tänä vuonna vastaavasta kansallisesta muutoksesta.
Myös elinkeinoelämä on toivonut ajokorttisääntelyn pikaista muutosta jo ennen kuin direktiivi tulee Suomessa voimaan. Ehdotuksen ovat jättäneet muun muassa Suomen Huolinta- ja Logistiikkaliitto sekä palvelualojen työnantajia edustava Palta.
– Liikenne- ja logistiikka-alan yritykset tulevat investoimaan puhtaampaan kalustoon, kun painoraja muuttuu, koska tässä häviää merkittävä ajokorttilainsäädännöstä johtuva kilpailuhaitta, sanoo toimitusjohtaja Petri Laitinen Suomen Huolinta- ja Logistiikkaliitosta.
EU:n alueella korotettu enimmäispainoraja on käytössä jo 16 maassa, Pohjoismaissa Ruotsin lisäksi Tanskassa. Lopuissa 11:ssä maassa se otetaan käyttöön ajokorttidirektiivin uudistuksen myötä.