lauantai, 2 marraskuun

Euroopan huumeviraston mukaan huumeita jatkojalostetaan yhä useammin Euroopassa.

Itävalta, Tanska ja Bulgaria sijaitsevat maantieteellisesti eri puolilla Eurooppaa.

Maita yhdistää kuitenkin yksi asia, korkeat opioideihin liittyvät kuolemantapausluvut. Euroopan huumeviraston EMCDDA:n kesäkuussa julkaiseman raportin mukaan yli 90 prosentissa kuolemantapauksista oli mukana opioideja.

Puolisynteettisiä opioideja ovat muun muassa heroiini ja synteettisiä fentanyyli ja metadoni.

Yhdysvaltain kaltaista suurta opioidiongelmaa ja kipulääkkeistä syntynytttä huumeriippuvuutta ei Atlantin itäpuolella ole vielä nähty.

– Eurooppa on varuillaan ja varautunut. Lainsäädäntö ja reseptien valvonta on tiukempaa. Merkkejä esimerkiksi fentanyylin käytön lisääntymisestä kuitenkin on, sillä sitä on saatavilla aiempaa enemmän, sanoo Euroopan huumeviraston tutkija ja markkina-analyytikko Rita Jorge Ylelle puhelinhaastattelussa.

Huumekuolemat liittyvät usein myös epäpuhtaisiin aineisiin. Rita Jorgen mukaan paikallisia myrkytysketjuja on paljon. Tämä voi selittää osin Tanskan, Bulgarian ja Itävallan tilastopiikkejä.

Euroopassa opioidikriisiltä on vältytty muun muassa tehokkaamman päihdehuollon vuoksi.

– Käyttäjät saavat nopeammin apua ja kuntoutusta on saatavilla, synteettisiä huumeita tutkiva Rita Jorge arvioi yleiseurooppalaista tilannetta. Päihdehuollossa on toki maittain suuria eroja.

Huumekeittiöt yleistyvät Euroopassa

Huumekuolemia selittää myös uusi suunta. Huumeteollisuuden kannalta on käytännöllistä, että tuotanto ja markkinat ovat lähellä. Jos Aasian heroiinireittejä saadaan katkaistua, eurooppalaiset käyttäjät siirtyvät synteettisiin huumeisiin, joita myös valmistetaan täällä.

– Ekstaasin ja metamfetamiinin ammattimaisesta valmistuksesta Euroopassa on merkkejä. Laitteet ja asiantuntemus ovat olemassa. Latviassa hävitettiin huumelaboratorio viime vuonna.

Myös Tšekistä on löydetty pieniä huumekeittiöitä.

– Eurooppa on oppimassa kokkaamaan. Esimerkiksi Alankomaissa rikolliset ovat perehtyneet meksikolaisten huumejengien avulla metamfetamiinin valmistukseen.

Puola kiinnostaa huumeparoneja

Erityisen kiintoisa maa huumeteollisuudelle on Puola. Noin 40 miljoonan asukkaan maassa riittää sisämarkkinoita ja yhteydet ja rahti kulkevat nopeasti naapurimaihin. Puola on Balkanin ohella ollut myös yksi tärkeä reitti Afganistanin heroiinille.

Itäisen Euroopan huumekeittiöissä valmistetaan muun muassa ekstaasia ja amfetamiinia. .

– Puolassa tiedetään olevan laajamittaista synteettisten huumeiden tuotantoa, samoin Alankomaissa, selvittää Rita Jorge.

Muun muassa keskushermostoon vaikuttavien synteettisten katinonien tuotanto on nousussa. Niiden takavarikot olivat Euroopan huumeviraston mukaan kolminkertaiset vuonna 2022 verrattuna amfetamiini- ja metamfetamiinitakavarikkoihin.

Kokaiinin käyttö ja takavarikot kasvussa

Markkina-analyytikko Rita Jorge painottaa, että huumetilanteen koko kuva on monisyinen ja nopeasti muuttuva. Markkinoille tulee yhä uusia, koukuttavia aineita perinteisten rinnalle.

Kokaiinin suosiosta kertovat takavarikoissa löydetyt määrät. Euroopan huumeviraston mukaan Euroopan toiseksi suurimmassa satamassa Antwerpenissa takavarikoitiin 110 tonnia kokaiinia vuonna 2022. Viime vuoden luku oli 116 tonnia.

Ecuadorista viime vuonna tulleeseen banaanilastista löydettiin ennätykselliset 9,5 tonnia kokaiinia. Arvoltaan 310 miljoonan euron erä oli matkalla Belgiaan, kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Hinnat laskevat kun tuotanto teollistuu

Koka- ja unikkosadon korjaamiseen pelloilta tarvitaan paljon työvoimaa. Vaikka kerääjien palkka on kehno, se lisää huumeen hintaa, samoin rahti. Seuraavaa satoa joudutaan odottamaan.

Kun kokaiinia ja heroiinia jatkojalostetaan eurooppalaisissa laboratorioissa, rikollisuuden ketju on lyhyempi.

– Käyttäjät haluavat puhtaita aineita. Niitä on helpompaa valmistaa markkinoiden lähellä. Nyrkkisääntö on: mitä lähempänä valmistus, sen halvempi kuluttajahinta, sanoo analyytikko Rita Jorge Euroopan huumevirastosta.

Korjaus 14.8. klo 15.33: Antwerpenissä takavarikoitiin viime vuonna 116 tonnia kokaiinia, ei 116 miljoonaa tonnia.

Jaa.
Exit mobile version