sunnuntai, 22 syyskuun

Euroopan unionin ensimmäinen puolustuskomissaariehdokas haluaa jokaisen jäsenmaan varautuvan mahdollisiin konflikteihin.

Euroopan unionin historian ensimmäinen puolustuskomissaariehdokas, Liettuan Andrius Kubilius haluaa asettaa vähimmäisvaatimukset jäsenmaiden ammusvarastojen koolle. Asiasta uutisoi The Financial Times.

Kubilius astuu komissaarintehtäväänsä täysivaltaisesti, jos europarlamentti hyväksyy hänen nimityksensä loppuvuodesta.

Kubilius haluaisi kehittää unionin puolustusvalmiuksia parin vuoden sisällä siihen pisteeseen, että unioni kestäisi konfliktin Venäjän kanssa.

Kubilius vertaa ammustilannetta esimerkiksi maakaasuun, jota jäsenmaiden pitää pitää varalla tietyn verran poikkeustilanteita varten.

– Miksi meillä ei ole jonkinlaisia tavoitteita sotilaallisen huoltovarmuuden suhteen, että meiltä pitäisi löytyä varastoista tietty määrä tykistönammuksia ja muita materiaaleja, kuten ruutia?

Kubiliuksen mukaan tällaisten ammusvarastojen tavoitteiden asettaminen auttaisi myös ajamaan EU:n puolustusteollisuutta ylös tarjoamalla sille pysyvää kysyntää.

Kubiliuksen mukaan EU on kyllä parantanut valmiuksiaan ja puolustusteollisuutensa tuotantoa Ukrainan sodan alettua, mutta matkaa olisi vielä kuljettavana. Kubiliuksen mielestä EU-maat tarvitsevat yhteisvelkaa ammustuotannon kasvattamiseen ja yhteisen ilmapuolustuksen rakentamiseen.

Kubilius sanoo laskevansa myös Britannian osaksi Euroopan puolustusta, vaikka maa ei enää EU:hun kuulukaan.

– Pidämme Britanniaa osana Eurooppaa. Demokraattisten eurooppalaisten pitäisi pitää niin yhtä kuin mahdollista, Kubilius sanoi FT:lle.

Jaa.
Exit mobile version