perjantai, 17 toukokuun

Suomalaisia moititaan rahan makuuttamisesta huonosti tuottavilla talletustileillä, mutta samoin tekevät muutkin eurooppalaiset. Jos osakin rahoista saataisiin sijoituksiin, se auttaisi Eurooppaa.

Toisaalta eurooppalaiset sijoittavat rahojaan Yhdysvaltoihin.

Tämän suuntauksen Italian entinen pääministeri Enrico Letta haluaa kääntää. Letta esitteli torstaina EU-johtajille raporttinsa sisämarkkinoiden tulevaisuudesta.

– Huolestuttava suuntaus on, että vuosittain noin 300 miljardia euroa eurooppalaisten perheiden säästöjä siirtyy EU:n ulkopuolelle, pääasiassa Yhdysvaltoihin rahoitusmarkkinoiden sirpaleisuuden takia, Lettan raportissa todetaan.

Letta ehdottaa, että pääomamarkkinaunionin sijaan luodaan säästöjen ja investointien unioni. Tarkoitus olisi houkutella eurooppalaisia yksityisiä sijoituksia EU:ssa ja houkutella niitä lisää ulkomailta. Tämä vaatii rahoituspalvelujen tuomista osaksi sisämarkkinoita.

Säästö- ja investointiunioni sopii hyvin Suomelle. Tarkoitus on tehdä uudistuksilla eurooppalaisista rahamarkkinoista houkuttelevat.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan Euroopassa on kyllä rahaa, mutta pääomamarkkinat eivät toimi ja rahat ohjautuvat muualle, varsinkin Yhdysvaltoihin.

Orpon mukaan jäsenmaat sijoittivat vuosina 2021–2023 investointitukiin 600 miljardia euroa. Korona-aikana luodusta elpymisvälineessä tukia oli tarjolla 750 miljardia euroa.

– Tämä ei ole Euroopassa julkisen rahan puutteesta kiinni, vaan siitä, että rakenteemme eivät toimi, sisämarkkinat eivät toimi ja ennen kaikkea pääomamarkkinat eivät toimi.

Rahaa nielevät EU:ssa nyt vihreän teollisuuden hankkeet, digitalisointi, puolustuksen kasvattaminen ja Ukrainan tukeminen. Puhutaan monista sadoista miljardeista euroista.

– Tarvitaan eurooppalaista rahaa eurooppalaisiin hankkeisiin, Orpo sanoo.

Suomi asettaa paljon toiveita pääomamarkkinoiden kehittämiseen niin, että ne houkuttelisivat myös yksityistä rahaa.

”Sopii EK:lle ja SDP:lle”

Huippukokouksessa olivat esillä myös uudet yhteiset rahoitusvälineet, mutta niitä Suomi ei kannata. Esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliitto on ehdottanut EU-investointirahastoa.

Suomen kanta on ollut tiedossa ja Orpon mukaan huippukokouksessa olisi kummasteltu, jos hän olisikin kannattanut yhtäkkiä rahastoja.

– Se sopii joillekin, kuten EK:lle ja SDP:lle, Orpo vinoili.

Nämä kaksi tahoa eivät useinkaan kannata samoja asioita, mutta rahasto kävisi molemmille.

Suomi vastustaa myös yritysverotuksen harmonisointia mutta on Orpon mukaan valmis jonkinlaiseen verotuksen koordinointiin.

Tutkija: Sijoituksille ”EU-leima”

Vanhempi tutkija Rebecca Christie talouteen erikoistuneesta Bruegel-ajatuspajasta sanoo, että Lettan säästö- ja investointiunioni on hyvä uudelleenbrändäys pääomaunionille.

Pääomaunionin syntyä on hidastanut muun muassa se, että monet maat haluavat säilyttää sijoitustuotteiden valvonnan itsellään. Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen ESMAn rooli on jäänyt vähäiseksi.

Tästä seuraa se, että sijoitusmahdollisuuksissa on paljon eroja eri maiden kesken. Esimerkiksi jossain osakkeita voi sijoittaa eläkerahastoon, toisaalla ei. Valvonnan keskittäminen toisi yhtenäisyyttä.

Yhdysvalloissa etuna on jo pelkästään pääomamarkkinoiden suuruus. Sekä myyjiä että ostajia on paljon.

– Aina kun et voi ostaa tai myydä jotain rajan toiselta puolelta, asiakkaita on vähemmän. Varsinkin rahoituksessa se ei toimi. Jos vaihtoehtoja on vähän, rahaa kertyy vähän.

Lisäksi Yhdysvalloissa on tarjolla indeksirahastoja, joissa on alhaiset palkkiot.

Christien mukaan asiakkaita ei ole palveltu kovin hyvin Euroopan finanssimarkkinoilla. Säästöt on totuttu keräämään pankkiin tai vakuutusyhtiöön. Sen jälkeen asiakas ei tiedä, mitä niille tapahtuu. Usein asiakas maksaa kovia palkkioita ja saa huonoja sijoitustuotteita.

Oma lukunsa ovat verot ja niihin liittyvä paperisota, kun toisen EU-maan sijoitusta ollaan myymässä.

Sijoituksille voisi Christien mukaan tulla eräänlainen EU-leima, joka takaa laadun. Riski sijoituksissa yleensä on, mutta EU-osakkeissa olisi esimerkiksi kohtuullinen palkkio, hajautettu sijoituspohja, ne noudattaisivat sääntöjä ja ne olisi helppo myydä.

Jaa.
Exit mobile version