Euroopan ihmisoikeustuomioistuin linjasi tiistaina, että Kreikka oli syyllistynyt rikokseen karkottaessaan maahan pyrkivän naisen takaisin naapurimaa Turkkiin.
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin linjasi tiistaina, että Kreikka oli syyllistynyt rikokseen karkottaessaan maahan pyrkivän naisen takaisin naapurimaa Turkkiin. Lisäksi tuomioistuin katsoo, että Kreikan tapa käännyttää ihmisiä rajaltaan on systemaattista toimintaa.
Ranskan Strasbourgissa sijaitsevan tuomioistuimen päätös voi vaikuttaa siihen, kuinka Euroopan maat vastaisuudessa toimivat rajoillensa saapuvien siirtolaisten suhteen.
Tuomioistuin myönsi turkkilaiselle A. R. E. -nimikirjaimista tunnetulle naiselle 20 000 euron vahingonkorvaukset. Tuomioistuimen mukaan Kreikka oli karkottanut hänet epäasiallisin menettelyin, sillä maa ei ollut antanut hänelle mahdollisuutta hakea turvapaikkaa.
– Tuomioistuin katsoo, että on vahvaa näyttöä siitä, että väitettyjen tapahtumien aikaan Kreikan viranomaisilla oli käytössä systemaattinen kolmansien maiden kansalaisten pushback-menettely, oikeus sanoo päätöksessään.
Tuomioistuin käsitteli myös afganistanilaisen miehen valituksen Kreikan viranomaisista. Tuomioistuin hylkäsi valituksen todisteiden puutteen vuoksi.
Kreikan hallinnon edustajat kiistivät syytökset oikeudessa ja kyseenalaistivat esitettyjen todisteiden paikkansapitävyyden. Kreikka sanoo, että sen rajamenettelyt noudattavat kansainvälistä lakia.
YK:n pakolaisjärjestö on vaatinut Kreikkaa tutkimaan perusteellisemmin maan viranomaisiin kohdistetut pushback-syytökset. Useat ihmisoikeusjärjestöt ovat lisäksi kuvailleet Kreikan käännytyksiä systemaattiseksi toiminnaksi.
Kreikan kansallinen läpinäkyvyysvirasto, julkisrahoitteinen korruptionvalvontaelin, sanoi neljän kuukauden tutkinnan päätteeksi vuonna 2022, ettei se ollut löytänyt todisteita pushback-syytöksistä.
Lähde: AP