maanantai, 23 syyskuun

Palvelun maksullisuus ei käy sivustoilla selkeästi ilmi, vaan summa kerrotaan kyselyn ensimmäisellä sivulla vain pienellä kirjasinkoolla.

Euroopan kuluttajakeskus varoittaa verkossa tarjottavasta terveysarviopalvelusta. Palvelussa ei tule selvästi ilmi, että kyseessä on maksullinen arvio, kuluttajakeskus kertoo tiedotteessa.

Keskuksen mukaan kyseinen palvelu on käytössä suomenkielisillä Terveysarvio.com, Terveysarvios.com ja Terveysarviointi.com -sivustoilla.

Euroopan kuluttajakeskukseen on kesän aikana tullut asiassa kymmenkunta yhteydenottoa. Myös Kilpailu- ja kuluttajaviraston kuluttajaneuvonta ja kuluttaja-asiamies ovat saaneet samaisesta palvelusta yksittäisiä ilmoituksia.

Kuluttajien ilmoitusten mukaan he ovat päätyneet tekemään arvion esimerkiksi somemainosten kautta. He ovat vastanneet itseään koskeviin kysymyksiin ja saaneet sen jälkeen laskun, terveysarvion ja muuta terveysaiheista tietoa sähköpostiinsa.

Euroopan kuluttajakeskuksen mukaan palvelun maksullisuus ei käy sivustoilla selkeästi ilmi, vaan useiden kymmenien eurojen hinta kerrotaan kyselyn ensimmäisellä sivulla vain pienellä kirjasinkoolla. Jos päätyy tekemään arvion somemainoksen kautta, voi ehtojen hyväksymistä koskeva valintaruutu olla jo valmiiksi rastitettuna, tiedotteessa todetaan.

Tyypillisesti palvelun hinta on ollut 59 euroa, ja jos laskua ei maksa ajallaan, on hinta kohonnut 79 euroon. Esimerkiksi Terveysarvio.comin sivuilla palvelun hinnaksi kerrotaan 79,99 euroa.

Ilmoituksia myös muissa Pohjoismaissa

Vastaavaa palvelua on mainostettu kuluttajille myös muissa Pohjoismaissa. Useita valituksia ovat saaneet etenkin Norjan ja Tanskan Euroopan kuluttajakeskukset. Samasta toimijasta on varoitettu Saksassa jo kesäkuussa.

Euroopan kuluttajakeskus huomauttaa, että palvelussa tehty terveysarvio ei sido kuluttajaa, koska palveluntarjoaja ei ole varmistanut, että kuluttaja hyväksyy maksuvelvollisuuden.

Tiedotteessa neuvotaan kuluttajia tekemään kirjallisen valituksen palveluntarjoajalle viimeistään vuoden kuluttua tilauksen tekemisestä, jos sen haluaa perua.

Kuluttajakeskuksen mukaan palveluntarjoaja on ilmoittanut olevansa unkarilainen, mutta tälle ei ole saatu vahvistusta.

Yle kysyi kommenttia asiaan Terveysarvio.comin ylläpidosta, mutta pyyntöön ei keskiviikkona vastattu.

Jaa.
Exit mobile version