perjantai, 10 tammikuun

Pakotteet ovat riittämättömiä, sillä venäläistä alkuperää olevia öljytuotteita virtaa yhä Eurooppaan välikäsien kautta, sanoo professori Kari Liuhto.

Venäläistä alkuperää olevia öljytuotteita virtaa yhä runsain määrin Eurooppaan, vaikka EU on yrittänyt suitsia Venäjän öljystä saamia tuloja monin keinoin.

Venäjän talouteen perehtynyt professori Kari Liuhto kutsuu tilannetta ”erikoiseksi venäläiseksi öljyruletiksi”.

Tilanteessa keskeistä roolia näyttelee Intia, josta on tullut Euroopan suurin öljytuotteiden toimittaja.

Kuvio menee niin, että Venäjä kuljettaa ensin raakaöljyä Intiaan. Seuraavaksi se jalostaa öljyn omistamassaan öljynjalostamossa Intiassa. Lopulta öljytuotteet tuodaan EU:hun ja Yhdysvaltoihin, Liuhto kertoi A-studiossa keskiviikkona.

– Me vähän petetään itseämme. Tässä on tietynlaista kaksoismoralismia. Tiedämme, mistä on kysymys. Tässä pitäisi selkeästi laittaa sanktioita myös intialaisiin öljyterminaaleihin, ettemme enää ostaisi Intiasta öljyä.

Liuhto toimii parhaillaan tiedustelututkimuksen professorina Maanpuolustuskorkeakoulussa ja Turun yliopiston kauppakorkeakoulussa.

Vaikka EU on asettanut Venäjälle pakotteita, niin niihin on jäänyt porsaanreikiä. EU-maiden on mahdollista täysin laillisesti ostaa venäläistä alkuperää olevia öljytuotteita kuten polttoaineita, kunhan ne on käsitelty kolmansissa maissa, kirjoitti verkkolehti Politico viime kuussa.

Venäjä ja Intia ovat tiivistäneet suhteitaan jo pidemmän aikaa. Aivan hiljattain maat solmivat historiallisen sopimuksen öljyn toimittamisesta Venäjältä Intiaaan, kertoi uutistoimisto Reuters viime kuussa.

Reutersin mukaan sopimus on arvoltaan 13 miljardia dollaria vuodessa nykyhinnoilla.

Liuhdon mukaan ratkaisu vaikeaan tilanteeseen voisi löytyä uusista sanktioista.

– Meidän pitäisi laittaa sanktioita myös niihin eurooppalaisiin öljyterminaaleihin EU:ssa, jotka ottavat vastaan mahdollista alkuperäistä venäläistä öljyä.

Katso koko keskiviikon A-studio Yle Areenasta.

Jaa.
Exit mobile version