tiistai, 25 kesäkuun

Ruotsalaisyhtiö SENS ja Pyhäjärven kaupunki ovat kirjoittaneet periaatesopimuksen Pyhäsalmen kaivoksen pumppuvoimalainvestoinnista.

Nuutti Ruokangas,

Hanna Holopainen

Pyhäjärven kaupungissa sijaitsevan Pyhäsalmen kaivoksen pumppuvoimalahankkeeseen on löytynyt potentiaalinen investoija. Ruotsalaisyhtiö Sustainable Energy Solutions Sweden Holding (SENS) on tehnyt periaatesopimuksen hankkeen edistämisestä Pyhäjärven kaupungin kanssa.

Euroopan syvimpään kaivokseen suunniteltu pumppuvoimala tuottaisi sähköä laskemalla vettä maan pinnalta puolentoista kilometrin syvyyteen turbiinien läpi sähkön hinnan ollessa korkea. Vastaavasti matalien hintojen aikana vesi pumpattaisiin takaisin maan pinnalle. Voimalan on tarkoitus tuoda sähköverkkoon joustavuutta.

Pumppuvoimalaa valmisteli aikaisemmin EPV Energia, mutta yhtiö vetäytyi hankkeesta viime lokakuussa kustannusarvion noustua arviolta noin 250 miljoonaan euroon. Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt kaivokseen rahoitusta 26,3 miljoonaa euroa. Rahoituksen määräaika oli umpeutumassa alun perin viime joulukuussa, mutta sille haettiin lisäaikaa.

Nyt uusissa suunnitelmissa pumppuvoimalaan myös yhdistettäisiin aikaisemmasta poiketen sähköakuista koostuva akkuvarasto ja alueelle olisi tarkoitus rakentaa myös aurinkovoimaa. Uusi hanke varastoi aiempia suunnitelmia enemmän energiaa, sanoo Pyhäsalmen kaupunginjohtaja ja kaupungin kehitysyhtiö Callion toimitusjohtaja Henrik Kiviniemi. Kiviniemi ei kommentoi nyt tehtävän investoinnin suuruutta.

Lopullista investointipäätöstä hankkeesta ei ole vielä tehty, hän kertoo.

– Se täytyy tehdä joulukuun alkupuolella viimeistään. Hankettahan on kehitetty hyvin pitkälle, se ei vaadi kehitysvaiheessa juuri paljon uutta, Kiviniemi toteaa.

Mikäli investointipäätös tehdään, alkaa voimalan rakentaminen Kiviniemen mukaan vuoden 2025 aikana.

Miljardin verran investointeja

SENSin kanssa suunniteltavan pumppuvoimalahankkeen lisäksi Pyhäsalmen kaivokseen kehitetään myös muuta energian varastointiin liittyvää toimintaa. Useat mediat uutisoivat helmikuussa, että brittiläinen Gravitricity on kehittämässä kaivokseen kahden megawatin painovoima-akkua.

Kiviniemi kertoo nyt Ylelle, että pumppuvoimala ja painovoima-akku eivät ole toisiaan poissulkevia.

– Tässä asiassa on mahdollista, että nämä kaikki toteutuvat, mikä on tietenkin meidän tavoite.

Pyhäjärven kaupunkiin kohdistuu kaupunginjohtajan mukaan vuosina 2021–2027 noin 0,9–1,1 miljardin euron edestä energiateollisuuden investointeja. Energiavarastojen lisäksi investointeja kohdistuu esimerkiksi aurinko- ja tuulivoimaan.

Jaa.
Exit mobile version