torstai, 19 joulukuun

Pankkien on pian tarjottava asiakkailleen rahojen pikasiirtoja. Muutaman sekunnin pikasiirron on onnistuttava eri pankkien välillä pyhäpäivänäkin tai vaikka keskellä yötä.

Pankkisiirtoihin tulee ensi vuonna merkittäviä muutoksia. Kuva: Sami Takkinen / Yle

EU:n uusi pikamaksuasetus tuo merkittäviä muutoksia maksuliikenteeseen ensi vuonna.

Ensi vuoden lokakuuhun mennessä euromaiden pankkien on siirryttävä tarjoamaan asiakkailleen nopeampia tilisiirtoja.

Asetuksen myötä rahojen on liikuttava eri pankkien ja euromaiden välillä kymmenessä sekunnissa kellonajasta tai sijainnista riippumatta – myös pyhäpäivänä tai vaikka Suomesta Italiaan.

Tällä hetkellä toisen pankin tilille tehdyssä siirrossa voi olla yhden pankkipäivän viive, ja viikonloput ovat tuoneet lisää viivettä.

Muutoksesta tiedotti Suomen pankkien edunvalvojajärjestö Finanssiala (FA).

Muutos käyttöön vaiheittain, ei koske kruunuja

FA:n johtavan asiantuntijan Inkeri Tolvasen mukaan muutos on merkittävä ja vaatinut pankeilta isoja muutoksia.

– Kyse ei ole pelkästään järjestelmistä, vaan henkilöstöresursseista ja siitä, että yölläkin täytyy olla valmiuksia tehdä toimenpiteitä, Tolvanen sanoo.

Eurooppalainen SEPA-pikasiirtopalvelu on ollut mahdollista ottaa käyttöön jo vuonna 2018, ja pankit ovat liittyneet siihen vähitellen.

Tolvasen mukaan Suomessa kaikki pankit pystyvät vastaanottamaan kymmenen sekunnin maksuja jo nyt, mutta vasta osa lähettää niitä.

EU:n asetus otetaan käyttöön vaiheittain. Pankkien on pystyttävä vastaanottamaan pikamaksuja tammikuun 9. päivään mennessä ja lähettämään niitä viimeistään lokakuussa 2025.

Pikasiirto on euromääräinen. Velvoite koskee aluksi vain euromaiden pankkeja, mutta laajenee tulevina vuosina muihinkin EU- ja ETA-maihin. Tilisiirto esimerkiksi Ruotsiin ei pikana onnistu siis vielä ensi vuonna.

Myös pankkihuijauksiin pureudutaan

Pikasiirtojen lisäksi asetus puuttuu pankkihuijauksiin. Jatkossa pankin on tarkistettava, täsmäävätkö saajan tilinumero ja nimi lähettäjän antamiin tietoihin.

Muutos on merkittävä, sillä tähän mennessä maksut siirtyvät saajalle pelkän tilinumeron perusteella.

Tarkoitus on vaikeuttaa huijauksia, joissa asiakasta vedätetään lähettämään maksu huijarin tilille.

Pankki tarkistaa tiedot automaattisesti. Eroavaisuuksista, esimerkiksi kirjoitusvirheestä, seuraa ilmoitus asiakkaalle ennen maksun hyväksymistä.

Jää kuitenkin asiakkaan päätettäväksi, lähettääkö hän maksun vääristä tiedoista huolimatta. Tolvasen mukaan asetus kieltää pankkia estämästä maksua.

– Jos asiakas lähettää maksun varoituksesta huolimatta, on hänen vastuullaan, jos raha menee väärälle tilille. Kannattaa harkita tarkasti, Tolvanen sanoo.

Jaa.
Exit mobile version