keskiviikko, 15 toukokuun

Monet seikat tekevät tilanteesta vaikean, arvioi Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun asiantuntija.

Malmössä ensi viikolla järjestettävien Euroviisujen turvaamisesta on tulossa valtava ponnistus, johon Ruotsin poliisi saa lisävoimia myös Tanskasta ja Norjasta.

Viisuihin on saapumassa jopa 100 000 kävijää turvallisuustilanteessa, jossa terrorismiasiantuntija Magnus Ranstorpin mukaan ovat koossa katastrofin ainekset.

– Monet eri tekijät tekevät tilanteesta vaikean, Ranstorp Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulusta sanoo.

Katso jutun lopusta viranomaisten vinkit Malmöhön saapuville.

”Huonoin paikka Euroviisuille”

Ensinnäkin Gazassa sotaa käyvän Israelin osallistuminen on herättänyt kiivasta vastustusta, ja Malmöhön on odotettavissa paljon palestiinalaisten tukijoita.

Lisäksi viisut järjestetään tilanteessa, jossa terroriuhka on Ruotsissa jo valmiiksi koholla. Terroriuhkatasoa nostettiin viime vuonna kolmannelta neljännelle eli toiseksi korkeimmalle tasolle.

Roolinsa on Ranstorpin mukaan myös isäntäkaupunki Malmöllä.

– Se on luultavasti huonoin paikka, jossa Euroviisut voi Ruotsissa järjestää, ottaen huomioon Gazan tapahtumat sekä Israelin ja palestiinalaisten väliset jännitteet, hän sanoo.

Kaupungissa asuu paljon palestiinalaistaustaisia ihmisiä, ja siellä on Ranstorpin mukaan ollut pitkään myös antisemitismiin liittyviä ongelmia.

Ei konkreettista uhkaa

Järjestäjät ja viranomaiset ovat tehneet viisujen turvaamiseksi töitä loppukesästä asti, kertoo Malmön kaupungin turvallisuuspäällikkö Ulf Nilsson.

– Mitään konkreettista uhkaa juuri Malmöhön tai Euroviisuihin ei kohdistu, hän sanoo.

Turvatoimet näkyvät viisufaneille ainakin poliisin vahvana läsnäolona kaupungilla. Osalla poliiseista on käytössään vahvistettu aseistus, jota käytetään vain erityistilanteissa.

Suuria mielenosoituksia on odotettavissa viisuviikolla ainakin torstaille ja lauantaille. Ranstorp arvioi, että mielenosoitukset saattavat Malmössä käydä osittain levottomiksi.

Jaa.
Exit mobile version