tiistai, 8 lokakuun

Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva uskoo, että sen viisumiehdotus houkuttelisi Suomeen osaajia.

Elinkeinoelämän valtuuskunta tarjoaisi ulkomaalaisille mahdollisuuden kuuden kuukauden työnhakuviisumiin ilman sosiaaliturvaa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Elinkeinoelämän valtuuskunta (Eva) ehdottaa Suomeen työnhakuviisumia, joka mahdollistaisi kuusi kuukautta kestävän työnhaun ilman oikeutta suomalaiseen sosiaaliturvaan.

Evan suunnitelmissa viisumi olisi tarkoitettu ”EU:n ulkopuolisille osaajille, joilla on korkea todennäköisyys työllistyä” eli hakijoilla, joilla olisi riittävä koulutus, osaaminen tai työhistoria.

– Jos viisumin voimassaoloaikana saa pysyvän työpaikan, saisi oleskeluluvan työpaikan perusteella. Jos työpaikkaa ei ole, oikeutta oleskelulupaan ei synny, aiheesta Evalle analyysin laatinut konsultti Jussi Pyykkönen sanoo Evan tiedotteessa.

Evan mukaan myös saatavuusharkinnasta olisi syytä luopua. Saatavuusharkinta tarkoittaa, että EU:n ulkopuolelta tulevaa työnhakijaa ei valita tehtäviin, joihin löytyy tekijöitä Suomesta tai muualta Euroopasta. Tämä käytäntö on Evan mielestä kankea ja byrokraattinen.

– Sen sijaan, että arvioimme maahanpääsyn edellytyksiä työpaikan perusteella, meidän tulee arvioida maahan pyrkivän todennäköisyyksiä työllistyä ja työllistää, Pyykkönen sanoo.

Eva uskoo, että sen viisumiehdotus houkuttelisi Suomeen osaajia.

Saatavuusharkinta jakaa hallituspuolueita

Hallituspuolueista RKP on ehdottanut saatavuusharkinnasta luopumista, vaikka hallitusohjelmassa se on linjattu pidettävän entisellään.

Perussuomalaiset ovat vahvasti sitä mieltä, että saatavuusharkinta pidetään ennallaan, eikä kokoomuksen työministeri Arto Satonenkaan näe tarvetta sen muuttamiselle.

– Oma käsitykseni on kuitenkin se, että tällä hetkellä varsin hyvin saadaan nopeasti täytettyä ne työpaikat, jotka ovat tarjolla, Satonen sanoi Yle uutisille elokuussa.

Jaa.
Exit mobile version