Kansallistunnetta himmentää erityisesti puuttuva luottamus taloutta kohtaan, Elinkeinoelämän valtuuskunta arvioi.
Suomalaisten arvostus suomalaisuutta kohtaan on laskenut, kertoo Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan asennetutkimus.
Nyt noin kolme neljästä suomalaisesta kokee suomalaisuuden olevan onni ja etuoikeus, kun syksyllä 2021 tätä mieltä oli yli 80 prosenttia suomalaisista. Koronakeväänä 2020 näin ajatteli lähes 90 prosenttia suomalaisista.
Evan mukaan suomalaisten tuntemukset suomalaisuutta kohtaan ovat palautuneet reilussa neljässä vuodessa pitkän aikavälin keskiarvoihin. Suomalaisten asenteet eivät siis ole tällä hetkellä poikkeuksellisen pessimistisiä.
Erityisesti kansallistunnetta vaikuttaa himmentävän taloudellinen luottamus. Evan mukaan enemmistö kansalaisista uskoo, että Suomi elää liikaa velaksi ja kohtaa sen vuoksi suuria ongelmia tulevaisuudessa.
Arvo- ja asennetutkimuksen tiedot kerättiin Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa lokakuun puolivälissä. Tulokset perustuvat noin 2 000 ihmisen vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä suuntaansa.
Arvostus pudonnut pienissä kunnissa
Arvostus suomalaisuutta kohtaan vaihtelee muun muassa puoluekannan mukaan, tutkimus kertoo.
Kokoomuksen kannattajista lähes 90 prosenttia pitää suomalaisuutta onnena ja etuoikeutena. Kristillisdemokraateista 85 prosenttia ja perussuomalaisistakin yli 80 prosenttia ajattelee samoin.
Vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajista puolestaan reilut 70 prosenttia pitää suomalaisuutta etuoikeutena.
Yrittäjät ja pienten kuntien asukkaat erottuvat muista kansallistunnetta arvioitaessa. Yrittäjistä alle 60 prosenttia kokee suomalaisuuden olevan onni ja etuoikeus. Evan mukaan yrittäjien arvostus suomalaisuutta kohtaan on laskenut peräti 30 prosenttiyksikköä kevääseen 2020 verrattuna.
Pienten, alle 4 000 asukkaan kuntien asukkailla suomalaisuuden arvostus on pudonnut aiemmasta 36 prosenttiyksikköä. Evan mukaan muun muassa alueellinen epätasa-arvo vaikuttaa pienten kuntien asukkaiden asenteisiin.