perjantai, 18 lokakuun

Evon luontomatkailun kehittämisen pullonkaulana on pidetty pientä ja vanhanaikaista majoituskapasiteettia.

Hämeenlinnan Lammilla sijaitsevalle Evon retkeilyalueelle valmistui maankäytön ja matkailun yleissuunnitelma neljä vuotta sitten.

Vuonna 2022 maa- ja metsätalousministeriön asettama työryhmä linjasi, että Evoa kehitettäisiin luontomatkailun vetovoimaiseksi kohteeksi, jossa olisi palveluita ja majoituskapasiteettia.

Nyt suunnitelmaa lähdetään viemään eteenpäin kaavoituksella, joka vastaa nimenomaan matkailun, palvelujen ja yritystoiminnan kehittämisen tarpeisiin.

Aloitteen kaavoituksesta on jättänyt Metsähallitus, joka laatii kaavan yhdessä Hämeenlinnan kaupungin kanssa. Hämeenlinnan kaupunkirakennelautakunta päättää osayleiskaavan laatimisen käynnistämisestä ensi tiistain kokouksessaan.

Yksi kaava, helpompi kehittää

– Alueella on tällä hetkellä voimassa useampia yleiskaavoja. Käytyjen keskustelujen pohjalta niin kaupungin kuin viranomaisten kanssa on todettu, että alueelle on järkevää laatia koko retkeilyaluetta koskeva kaava, jossa voimme sovittaa yhteen alueella olevat arvot, alueidenkäytön johtava asiantuntija Ida Montell Metsähallituksesta kertoo.

Arvoilla Montell viittaa alueen luontoon, kulttuuriympäristöön, virkistykseen ja retkeilyyn. Kaavoituksella osoitetaan muun muassa ne paikat, joihin voi rakentaa ja joihin ei saa rakentaa.

Kaavoitus koskee Metsähallituksen hallinnoimia maa-alueita Hämeenlinnan kaupungin alueella. Kaava-alueen pinta-ala on noin 74 neliökilometriä. Yleiskaavan vahvistamisen jälkeen sitä täsmennetään ranta-asemakaavalla.

Majoitus on Evon pullonkaula

Luontomatkailun kehittämisen pullonkaulaksi Evolla on koettu liian pieni ja vanhanaikainen majoituskapasiteetti. Metsähallitus ei itse aio rakentaa alueelle majoituspaikkoja, vaan katseet kääntyvät yritysten ja sijoittajien suuntaan.

Yksityiseen loma-asumiseen varattuja rakennuspaikkoja Metsähallituksen omistamille maa-alueille ei ole tulossa, Montell sanoo.

Evon retkeilyalueen erityisarvoja ovat maakunnallisesti merkittävä maisema-alue, valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö ja maakunnallisesti merkittävä Evon metsäopiston ja valtionpuiston rakennettu kulttuuriympäristö. Lisäksi alueen arvoa lisäävät harjut arvokkaana geologisena harjumuodostumana sekä luonnonsuojeluohjelma-, natura- ja pohjavesi-alueet.

Näihin viitaten Montell arvioi, että majoituksen lisäys Evolla olisi enemmänkin mökkejä kuin suuren hotellin kaltaista rakentamista.

Montellin mukaan Evolla on potentiaalia kehittyä luontomatkailualueena. Maa- ja metsätalousministeriön taannoinen työryhmä arvioi, että Evon kävijämäärä voisi 2,5-kertaistua 200 000 kävijään vuodessa.

Evon kehittämisestä on käyty viime vuosina vääntöä. Vastakkain ovat olleet tiedekansallispuiston perustaminen ja alueen kehittäminen nykyiseltä retkeilypohjalta. Hallituspuolueiden erimielisyys johti siihen, että tiedekansallispuisto ei edennyt edellisen hallituksen aikana.

Evon yleiskaavan laatiminen kestänee pari vuotta, jonka jälkeen on asemakaavan vuoro. Koko kaava-prosessi vie kolmesta neljään vuotta.

Jaa.
Exit mobile version