torstai, 24 lokakuun

New York Times -lehti on haastattelut John F. Kellyä, joka toimi pisimpään Trumpin kansliapäällikkönä Valkoisessa talossa.

Yhdysvaltalainen kenraali John F. Kelly päätti lähtiessään Valkoisesta talosta, että hän kertoisi totuuden Donald Trumpista vain tiettyjen ehtojen täyttyessä. Trumpin piti tehdä jotakin, jonka Kelly kokisi hyvin huolestuttavana, joka koskisi häntä suoraan tai joka olisi täysin virheellistä.

Kun republikaanien presidenttiehdokas Trump viikko sitten pohti armeijan käyttämistä sisäistä vihollista vastaan, Kelly teki ratkaisunsa ja antoi kolme haastattelua sanomalehti New York Timesille (NYT).

Kellyn mukaan Trumpille selitettiin toistuvasti hänen presidenttikautensa aikana, miksi armeijaa ei pitäisi käyttää oman maan kansalaisia vastaan ja ettei Trumpilla ollut valtuuksia tehdä sitä, vaikka olikin presidentti.

– Nyt hän kuitenkin puhuu, että ”aion tehdä sen”, ja se on huolestuttavaa, John Kelly sanoo NYT:lle.

Voit katsoa Trumpin lausunnon konservatiiviselle Fox Newsille alla olevalta videolta:

”Trump on fasisti”

Kelly sanoo NYT:lle uskovansa, että Trump täyttää fasistin määritelmän ja että hän pyrkisi hallitsemaan diktaattorin tavoin, mikäli se sallitaan. Kelly uskoo myös, että Trump ei ymmärrä Yhdysvaltain perustuslakia eikä oikeusvaltion periaatteita.

– Olen monissa asioissa poliittisesti samaa mieltä hänen kanssaan, mutta on hyvin vaarallista valita korkeaan virkaan väärä henkilö.

Kelly määrittelee fasismin NYT:ssä äärioikeistolaisen autoritaarisena, ultranationalistisena poliittisena ideologiana ja liikkeenä, jolle tyypillistä on diktatorinen johtaja, keskittynyt itsevaltius, militarismi ja opposition tukahduttaminen.

– Kokemukseni mukaan nuo todellakin ovat asioita, joiden Trump ajattelee toimivan paremmin Amerikan johtamisessa, Kelly sanoo.

– Trump ei koskaan hyväksynyt sitä, ettei hän ollut maailman suurinta valtaa käyttävä mies – ja kun puhun vallasta, tarkoitan hänen haluaan tehdä mitä tahansa, milloin tahansa.

Trump on ihaillut avoimesti maailman autoritaarisia johtajia, kuten Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia ja Pohjois-Korean johtajaa Kim Jong-unia.

  • Vaalisivustolla pääset tutustumaan ehdokkaiden kannatukseen ja Ylen muihin vaalijuttuihin.

Myös yhdysvaltalainen fasismin historiaan erikoistunut professori Ruth Ben-Ghiat on määritellyt Trumpin fasistiksi. Kimmokkeena oli Trumpin vuonna 2016 esittämä väite, että hän voisi ampua ihmisen New Yorkin Manhattanilla eikä menettäisi kannatustaan.

John F. Kelly toimi Trumpin kotimaan turvallisuuden ministerinä alkuvuoden 2017 ja Trumpin kansliapäällikkönä heinäkuun lopusta 2017 tammikuun alkuun 2019. Hän on 74-vuotias entinen Yhdysvaltain merijalkaväen kenraali.

Jaa.
Exit mobile version