sunnuntai, 19 toukokuun

Moni suhtautuu raskausajan liikuntaan liian varovaisesti, toteaa lääkäri, valmentaja ja entinen huippu-urheilija Anni Vuohijoki.

– Liikkumattomuus ja odottavien äitien ylipaino ovat yksi tekijä kasvaviin sikiökokoihin, kertoo lääkäri Anni Vuohijoki.

Vuohijoen mukaan raskaus ei ole este liikunnalle vaan päinvastoin hyvä syy pitää huolta omasta kunnosta.

– Eihän meidän ongelma ole liikaa liikkuvat äidit, vaan ylipainoiset äidit ja liian vähän liikkuvat äidit.

Vuohijoki on paitsi lääkäri, myös entinen olympiatason painonnostaja. Hän kertoo olevansa paremmassa fyysisessä kunnossa kahdeksannella kuulla raskaana kuin ennen raskautta.

Vuohijoki korostaa, että hänen neuvonsa pätevät ainoastaan normaaleihin, hyvin eteneviin raskauksiin. Jos raskauteen liittyy haasteita, kuten keskenmenon riski, on erityisen tärkeää keskustella liikuntasuunnitelmasta lääkärin kanssa.

Yksilöllisyys ja kehon kuunteleminen avainasemassa

Raskausajan liikunta tukee sekä äidin että lapsen hyvinvointia, kunhan se on suunniteltu yksilöllisesti ja turvallisesti.

– Jos et ole liikkunut ollenkaan, aloita liikkuminen alkuraskaudesta tai jo haaveillessasi raskaudesta. Myös säännöllisesti liikkuneiden on hyvä jatkaa aktiivista elämäntapaa, Vuohijoki suosittelee.

Liikunnan intensiteetin ja lajin valintaan vaikuttavat monenlaiset tekijät, kuten istukan paikka, urheilutausta ja oma kehontuntemus.

Lajeja, joissa esimerkiksi kaatumiset ja iskut vatsan seudulle ovat riski, tulee raskausaikana luonnollisesti välttää. Voimaharjoittelua Vuohijoki pitää kuitenkin hyvänä liikuntamuotona.

Kahdeksannella kuulla raskaana oleva Vuohijoki kyykkää 150 kiloa. Ainoastaan tempaukset jäivät pois harjoitteluohjelmasta kahdeksannen raskausviikon kohdalla.

– Voimaliikkeiden tekniikkaa voi muuttaa raskausystävällisemmäksi. Mä en itse pysty enää juoksemaan kunnolla, ja se on mulle ihan normaalia, koska mä en oo muutenkaan juossut ihan hirvittäviä määriä.

Vuohijoki kertoo kuitenkin tuntevansa monta pitkänmatkan juoksijaa, jotka juoksevat koko raskauden ajan.

– Heille se liike on luontainen, joten he pystyvät mukauttamaan sitä raskauden edetessä.

Vuohijoki korostaa, että liikunnan pitää tuntua itselle miellyttävältä.

– Harjoitussupistukset ovat kuitenkin yleinen ja vaaraton ilmiö.

Ravitsemuksen merkitys korostuu raskausaikana

– Oikeanlaisen liikunnan ja ravitsemuksen yhdistelmällä voidaan ehkäistä monia raskausajan vaivoja, kuten raskausdiabetesta.

Vuohijoki sanoo, että reilusti ylipainoisilla raskaana olevilla ei välttämättä ole tarvetta lisätä painoaan raskausaikana.

Sisätautien erikoislääkäri Kirsi Pietiläinen allekirjoittaa laadukkaan ravinnon merkityksen raskausaikana, mutta muistuttaa, ettei raskaana olevia tulisi kuormittaa ylimääräisellä syyllistämisellä.

– Sikiön koon kasvu riippuu monesta asiasta, myös äidin painon noususta. Geneettiset seikatkin vaikuttavat, Pietiläinen kertoo ja muistuttaa, että Suomessa kaikkien paino on kohonnut, myös synnyttävien.

– Kalorimäärän kasvu raskausaikana on yleistä, ja normaalipainoisella noin 10 kilon painonnousu on tyypillistä. Tietysti ruokavalion olisi syytä olla ravitsevaa ja vitamiinipitoista.

Anni Vuohijoki on Puoli seitsemän -ohjelmassa vieraana tänään maanantaina 6.5. klo 18.30.

Jaa.
Exit mobile version