torstai, 19 syyskuun

Yhdysvaltalaiset eivät olleet aiemmin harjoitelleet laskeutumista maantietukikohtaan. Hosion kiitotien leveys ja pituus riittivät kuitenkin turvalliseen laskeutumiseen.

F-35-hävittäjiä laskeutui ensi kertaa Lappiin keskiviikkona. Kyseessä oli kaksi Yhdysvaltojen ilmavoimien konetta, jotka osallistuivat Lapin lennoston järjestämään Baana 24 -harjoitukseen.

Laskeutuminen ei kuitenkaan ollut Suomen tasolla ensimmäinen laatuaan, sillä viime vuonna vastaava norjalaiskone laskeutui Tervoon Savossa.

Tapauksesta erikoisen teki kuitenkin se, etteivät yhdysvaltalaiset olleet aiemmin harjoitelleet laskeutumista maantietukikohtaan.

– Se oli selvästi heillekin tärkeä askel, Lapin lennoston komentaja, eversti Saku Joukas kertoo.

Joukaksen mukaan laskeutuminen Ranuan länsipuolella sijaitsevalle Hosion kiitoradalle meni hienosti.

Varalaskupaikan leveys ja pituus riittivät

Vaikka Lapissa on useita maantien varteen rakennettuja varalaskeutumispaikkoja, joilla harjoitellaan säännöllisesti, seurasi komentaja mielenkiinnolla tulevaisuudessa Suomenkin käyttöön tulevien hävittäjien laskeutumista vain 27 metriä leveälle ja 1,8 kilometriä pitkälle kiitotielle.

Oppina huomattiin ainakin, että sekä kiitotien leveys että pituus riittävät turvalliseen laskeutumiseen. Se on tärkeää, jotta nykyistä liikkuvan taistelutavan konseptia voidaan jatkaa myös kahden vuoden päästä, kun ensimmäiset F-35-hävittäjät Lapin lennostolle saapuvat.

– Saamme näistä vierailuista hyvää käytännön kokemusta ja dataa. Se luo uskoa siihen, että tämä on toimiva konsepti myös F-35:sten kanssa, Joukas toteaa tyytyväisenä.

Suomeen tulee yhteensä 64 hävittäjää, joista noin puolet tulee Lappiin.

Myös koneiden huolto paikalla sujui hyvin, Joukas paljastaa. Paikalla oli pieni tiimi, joka hoiti muun muassa koneen tankkauksen.

Lentoja tehtiin kolmelta kiitotieltä

Myös saksalaiset harjoittelivat keskiviikkona ensi kertaa maantietukikohtaan laskeutumista Hosiossa. Heidän käytössään oli Eurofighter Typhoon -monitoimihävittäjiä.

Lapin maantieharjoituksessa oli ensimmäistä kertaa käytössä myös taktisten joukkojen Hercules-kuljetuskone.

Harjoituksessa lennettiin yhtäaikaisesti Rovaniemen päätukikohdasta sekä Hosion- ja Norvatien varalaskeutumispaikoilta. Kyseessä oli Joukaksen mukaan tärkeä operatiivinen testi.

– Olen ollut tosi tyytyväinen koko tämän viikon aikaansaannoksista, hän kertoo.

Harjoituksen lentotoiminta päättyy tänään torstaina, Joukas arvioi alkuillasta. Harjoituksen purkamiseen ja teiden avaamiseen kuluu kuitenkin arviolta puoli päivää vielä perjantaina.

Baana 24 -harjoitukseen osallistui yhteensä 20 konetta ja noin 300 ihmistä. Heistä noin 90 oli ulkomaalaisia.

Jaa.
Exit mobile version