sunnuntai, 7 heinäkuun

Sanomalehti Kaleva uutisoi eilen tiistaina, että Fennovoima aloittaa purkutoimet lähikuukausina. Fennovoima vahvisti asian Ylelle.

Pyhäjoella sijaitsevan ydinvoimalatyömaan Hanhikiven alueen rakennuksia aiotaan purkaa kesän aikana. Alueen omistavasta Fennovoimasta vahvistetaan asia Ylelle.

Aiheesta uutisoi ensin Kaleva. Kalevan jutussa kerrotaan, että alueen tyhjillään olevat rakennukset koituvat Fennovoimalle kalliiksi kiinteistöveromaksujen ja ylläpitokulujen takia.

Pyhäjoen rakennusvalvonnasta kerrotaan Ylelle, että alueelta aiotaan purkaa yhteensä 23 rakennusta. Purettavaa on lähes 65 000 kerrosneliömetriä. Kaikkiaan alueella on noin 100 000 kerrosneliömetriä entisiä laitostoimittaja RAOS:n rakennuksia.

Rakennukset tuottavat Pyhäjoen kunnalle vuosittain noin miljoonan euron kiinteistöverotulot. Pyhäjoen kunnanhallituksen puheenjohtaja Antti Tornbergin (kesk.) mukaan rakennusten purkaminen merkitsisi näiden tulojen menettämistä.

– Olemme miettineet niin, että emme ole jättäneet taloutta Hanhikiven kiinteistöjen varaan. Mutta onhan se tietysti aina miinusta meidän tulopuoleen.

Tornbergin mukaan alueen tulevaisuus on puhuttanut paikallisia.

– Energiantuotantoon sitä varmasti ollaan kaavailtu ja odotukset ovat myöskin siellä sen suhteen, Tornberg sanoo.

Hanhikiven alueelle suunniteltiin ydinvoimalan rakentamista, mutta toukokuussa 2022 Fennovoima kertoi peruneensa sen rakentamislupahakemuksen. Ydinvoimalahanke kaatui, kun Venäjän omistama energiayhtiö Rosatom ei Fennovoiman mukaan kyennyt täyttämään toimitussopimuksia Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Sen jälkeen yhtiöt ovat käyneet oikeustaistelua miljardien korvausvaatimuksista.

Tämän vuoden toukokuussa Fennovoima kertoi hankkineensa alueen ja siellä olevan omaisuuden kokonaan itselleen.

Tuolloin Fennovoiman toimitusjohtaja Matti Suurnäkki kertoi Ylelle, että yhtiö voi keskittyä alueen myymiseen joko kotimaiselle tai ulkomaiselle omistajalle. Hänen mukaansa alue on herättänyt mielenkiintoa Suomessa ja ulkomailla, mutta varsinaisiin ostajaehdokkaisiin hän ei ottanut vielä kantaa.

Lue lisää: Yhteistyö venäläisrakentajan kanssa päättyi Hanhikivellä, ja nyt Fennovoima valmistautuu myymään alueen

Juttua muokattu 3.7.2024 kello 10:44: Lisätty tieto alueen kerrosneliömetrien määrästä.

Juttuun lisätty 3.7.2024 kello 13:50 rakennusvalvonnan tiedot ja Tornbergin kommentit.

Jaa.
Exit mobile version