perjantai, 4 huhtikuun

Lumien sulaessa pyöräilyharrastus alkaa kiinnostaa jälleen muitakin kuin talvipyöräilijöitä. Lapset kasvavat nopeasti, ja usein käy niin, että kun pyörä otetaan esiin talvivarastosta, huomataankin sen jääneen pieneksi.

Vuoden parin välein tapahtuvan uuden pyörän oston ja pieneksi jääneen kierrätyksen sijaan muutama vuosi sitten kuvaan astui uusi vaihtoehto – lasten pyörien leasing-palvelu. Pitkäaikaisessa vuokrauksessa lasten pyörän voi hankkia esimerkiksi vain kesäkuukausiksi kuukausimaksulla. Samalla pyörän talvivarastointiongelma poistuu.

Pitkäaikaisvuokraustoiminnan muutama vuosi sitten aloittaneen One Mobilityn toimitusjohtajan Jaana Ylikosken mukaan perheet kokevat helpoksi sen, että pyörä toimitetaan kotiovelle koottuna ja noudetaan pois sovittuna ajankohtana. Välihuollot sovituilla huoltopisteillä kuuluvat pakettiin.

Tällä hetkellä yrityksen sivuilla kerrotaan kysynnän olevan niin suurta, että toimitusajat ovat normaalia pidemmät.

– Hyvälaatuiset ja kestävät pyörät, joissa ergonomia on tarkasti mietitty, ovat kertaostoksena kalliita. Pienimmät pyörämme maksavat noin 450 euroa ja sähköavusteiset, enimmillään 80-kiloisille tarkoitetut jo kolmisen tonnia, Ylikoski kertoo.

Alimmillaan pyörän vuokrauksen hinta on muutaman kympin kuussa.

Perheiden lisäksi esimerkiksi Turun kaupunki on vuokrannut pyöriä päiväkoteihinsa talvikaudella sisätiloihin helpottaakseen pyöräilyn oppimista.

Suomalaisista tuli koronan aikana pyöräilykansaa

Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Veli-Matti Kankaanpää sanoo, että koronan aikana suomalaisista tuli pyöräilykansaa.

– Samalla kun työnantajien tarjoamat polkupyöräedut yleistyivät, sähköavusteiset pyörät lisääntyivät. Työmatkapyöräilyn suosion kasvu on ollut muutaman vuoden sisällä huimaa.

Kun veroedusta nauttivia työmatkapyöräilijöitä oli tammikuussa 2022 hiukan yli 10 000, on heitä tällä hetkellä Verohallinnon mukaan jo 100 000.

Kankaanpää kertoo, että sähköavusteisten pyörien kaupassa näkyy se, että kunnat ovat laittaneet valtionapuja pyöräteiden kunnossapitoon ja pyöräilystä on tullut ympärivuotinen tapa.

– Kansanterveydellinen merkitys toki korostuu myös, hän sanoo.

”Kivointa on se, kun pääsee kovaa, ja samalla kunto kohenee”

Urheilukaupassa nappiksia hakemassa olleen kymmenvuotiaan Eino Petäjän mielestä pyöräily on kiva harrastus ja kavereiden kanssa on erityisen mukavaa olla pyörän selässä.

Petäjä kertoo pyöräilevänsä välillä metsässä ja toisinaan hakevansa haastetta skeittipuiston pyörärampeilta.

– Parin vuoden välein tulee hankittua uusi pyörä. Unelmapyöräni olisi sähköavusteinen.

Petäjä vaikutti kuitenkin tyytyväiseltä myös tämänhetkiseen maastopyöräänsä.

– Se on hyvä, kun siitä paksummat renkaat katupyöriin verrattuna, hän sanoo.

Pyöräostoksilta tavattu 11-vuotias Benjamin Miettinen ajattelee, että mukavinta pyöräilyssä on se, kun pääsee kavereiden kanssa ulos ajamaan kovaa vauhtia.

– Samalla kun saa kivaa tekemistä, kehonhallinta paranee ja kunto kohenee, hän pohtii.

Miettinen kertoo odottavansa kevään ja kesän pyöräilykauden alkua. Ikätoverinsa tapaan hänkin sanoo, että jos saisi valita minkä tahansa pyörän, se olisi hyvälaatuinen sähköpyörä.

– Sähköpyörässä on se etu, että pääset kovempaa nappia painamalla ja ylämäissä on kevyempi polkea.

Vakaa gravel-pyörä on soratiepyöräilijöiden suosikki

Moni meistä on aloittanut pyöräilyn sorateillä, mutta sittemmin sorateillä polkeminen on noussut harrastajien keskuudessa lajin kuumimmaksi trendiksi, ja siihen on kehitetty juuri sorateille teknisesti sopivin gravel-pyörä.

Gravel-harrastaja ja Suomen Pyöräily ry:n projektivastaava Riina Rossi kertoo, että edeltäjästään cyclocross-pyörästä gravel-pyörän erottaa leveämpi rengas ja leveämpi ohjaustanko, josta saa helposti erilaisia otteita.

– Leveä ohjaustanko parantaa ajomukavuutta erityisesti pidemmillä matkoilla, koska ajoasentoa saa muutettua. Toki tällä pyörällä voi ajaa asfaltillakin, renkaat rullaavat hyvin eli sikäli tämä on joka paikan pyörä.

Rossi vetää Suomen Pyöräily ry:n I love cycling -hanketta, jonka tarkoituksena on tuoda pyöräilyn harrastus lähemmäksi naisia.

– Naisten kyllä tiedetään pyöräilevän paljon arkielämässään, mutta huomasimme viime vuonna, että vain 20 prosenttia pyöräilyn lisenssiharrastajista eli kilpapyöräilijöistä on naisia. Siksi halusimme aloittaa kampanjan, jossa naisia innostettaisiin myös seuratoimintaan.

Rossi kertoo, että pyöräilyseurat järjestävät eri puolilla Suomea I love cycling -tapahtumia, muun muassa ryhmälenkkejä lisätäkseen naispyöräilijöiden yhteisöllisyyttä omilla kotiseuduillaan.

Korjaus 1.4.2025 kello 9.45: Korjattu Pyöräilyliitto Suomen Pyöräily ry:ksi.

Jaa.
Exit mobile version