keskiviikko, 9 lokakuun

Manner-Suomen ja Ahvenanmaan yhteysalusavarustamojen yhteisyritys on pian totta. Soraääniäkin on kuultu.

Manner-Suomen yhteysalusliikenteessä toimiva valtion omistama Finferries on neuvotellut Ahvenanmaan maakuntahallituksen kanssa yhteisen varustamon perustamisesta.

Uuden yhtiön nimeksi tulee Ålands Skärgårdsrederi Ab ja sen markkinointinimi on Axferries.

Ahvenanmaan maakuntahallitus omistaa uudesta yhtiöstä puolet ja Finferries sen toisen puolen.

Nopea käänne viime kesänä

Finferries-varustamon fuusiohanke eteni ison harppauksen viime kesänä, kun pääasiassa Ahvenanmaan vesillä operoinut Nordic Jet Line ajautui konkurssiin kesken vilkkaimman kesäsesongin.

Finferriesin puoliksi omistama osakkuusyritys Ansgar Ab tuli apuun ja sai järjestettyä kuljetukset nopealla aikataululla.

– Perjantaina tuli soitto ja maanantaina oltiin jo hoitamassa liikennettä. Se oli melkein taikatemppu, Finferriesin toimitusjohtaja ja Angskar Ab:n hallituksen puheenjohtajana toimiva Håkan Fagerström sanoo.

Sopimus Nordic Jet Linen yhteyksien korvaamisesta tehtiin puoleksi vuodeksi eli se on katkolla tammikuussa.

Yhteydenpito Ahvenanmaalle tiivistyi

Kesän operaation jälkeen Finferries on ollut tiiviisti yhteydessä Ahvenanmaan maakuntahallitukseen ja molemminpuolinen luottamus kasvoi, kertoo Fagerström.

Heräsi ajatus, että jospa alalla olisikin yksi vahva palveluntarjoaja ja reittien kilpailutus tehtäisiin entiseen tapaan.

Ahvenanmaalla on jo vuosia sitten päädytty malliin, jossa maakuntahallitus omistaa yhteysalukset ja niillä operointi kilpailutetaan määräajoin. Manner-Suomen puolella kilpailutetaan myös alukset.

Ahvenanmaalla pohditaan parhaillaan mahdollisia muutoksia tulevien kilpailutusten rakenteisiin.

Onko Suomi turvallisuusuhka Ahvenanmaalle?

Maakuntahallituksen ja Finferriesin yhteisvarustamohanke on edennyt vauhdikkaasti, mutta soraääniäkin alkoi kuulua.

Ahvenanmaan maaneuvoksena toiminut ja uuden Pro Åland -puolueen hiljattain perustanut Veronica Thörnroos on sähköistänyt lausunnoillaan tunnelmaa.

Hän on viime viikkoina useaan otteeseen kritisoinut yhteysalusvarustamojen fuusiota ja perustellut sitä muun muassa turvallisuussyillä.

Ylelle hän sanoo, että Ahvenanmaan maakuntahallituksen pitää kontrolloida maakunnan omia vesiä. Siksi yhteisyritys epäilyttää häntä.

Finferriesin toimitusjohtaja Håkan Fagerström on pöyristynyt oppositiossa nykyisin olevan puoluejohtaja Thörnroosin kommenteista.

– Meinasi mennä kahvit väärään kurkkuun, tokaisee Fagerström.

Säästöjä luvassa

Yhteishankkeena isompi varustamo saisi etua monella tavalla.

– Pystyttäisiin käyttämään samoja komponentteja ja saataisiin parempia telakkatarjouksia. Siitä olisi molemminpuolinen hyöty, tiivistää Fagerström.

Säästöjä saataisiin esimerkiksi yhteisestä varastosta. Varaston ylläpito on kallista, mutta tärkeää. Jos esimerkiksi vetolaite menee rikki, toimitusaika voi olla jopa vuosi.

Voisiko esimerkiksi reittejä suunnitella ja toteuttaa uudelleen, kun ollaan saman katon alla?

Håkan Fagerströmin mukaan on liian aikaista ottaa asiaan kantaa, mutta pidemmän päälle se voisi tulla kysymykseen.

– Se olisi järkevää, mutta ei nyt agendalla, Fagerström kuittaa.

Jaa.
Exit mobile version