torstai, 10 lokakuun

Koskisen asuinpaikka Lake Worth Beach on siinä rajalla, iskeekö Floridaa lähestyvä hurrikaani Milton sinne.

Floridassa Yhdysvalloissa yli 30 vuotta asunut Mikko Koskinen jännittää vaimonsa kanssa, joutuuko heidän asuinkuntansa Lake Worth Beach hurrikaani Miltonin riepottelemaksi.

Nelosluokan hurrikaanin odotetaan rantautuvan yöllä tai aamulla Floridan länsirannikolla Tampan lähellä. Koskinen asuu itärannikolla ja etelämpänä.

– Aluksi näytti, että hurrikaani iskisi Tampan kaupunkiin. Nyt näyttäisi, että paikka on vähän etelämpänä, ja me ollemme siinä rajalla, olemmeko hurrikaanialueella. Ihan varmasti ollemme trooppisen myrskyn alueella, missä tuule ehkä 24–38 m/s, Koskinen kertoi keskiviikkoiltana Ylelle puhelimitse.

– Toivotaan, että se ei muuta enempää suuntaa etelään, sanoo Koskinen, joka on suomenkielisen Amerikan uutiset -lehden päätoimittaja.

Hurrikaanin on ennustettu nostattavan Tampan seudulla jopa 5–6 metrisiä aaltoja, jotka voivat peittää talot rannikolla. Koskisen asuinpaikkaan hurrikaani joutuisi kuitenkin ylittämään niemimaan, joten samaa uhkaa ei ole. Tulvavesi voi sen sijaan tehdä tuhoja.

”Kymmeniä hurrikaaneja koettu”

– 30 vuoden aikana olemme nähneet kymmeniä hurrikaaneja, pienempiä ja isompia. On tullut näppituntuma siihen, mitä voi odottaa, mihin ne iskee ja miten pitääi varautua, Koskinen sanoo.

Toistaiseksi Koskiset eivät ole aikeissa lähteä pakoon, eivätkä tiedä kenenkään naapurin lähteneen. Sen sijaan ruokakauppa oli päivällä täynnä ruokaa, vettä ja paristoja hamstraavia ihmisiä.

Aika kuluu nyt uutisia hurrikaanin etenemisestä seuratessa.

– Jos Miltonin kaltainen hurrikaani tulisi taloa päin, karkuun olisi lähdettävä, Koskinen toteaa.

– Meillä on muutama hurrikaani tullut suoraan talon päältä. Se on hirvittävä tunne. Kuin juna tulisi päälle. Ja tuulen ujellus nurkissa, se on kyllä pelottavaa.

Ikkuinasuojat valmiina

Koskiset ovat varautuneet hyvin. Valmiina on vanerit, joilla peittää ikkunat ja seinissä valmiina naulanreiät. Varalla on vettä ja ruokaa sekä sähkökatkon sattuessa grilli.

Jos tilanne vaatii, Koskinen kiinnittää yhdessä naapurin kanssa vanerit, jotteivät tuuli ja sen mukana lentelevät esineet pääse sisään.

Myös Lake Worth Beach on suojautunut hyvin. Viemäriverkosto on uusittu sellaiseksi, ettei vesi jäisi kadulle makaamaan.

– Nyt tuulee. Vielä ei sada. Sateet tulevat illalla ja jatkuvat huomisiltaan asti. Pikkuhiljaa tuuli yltyy, tulee pyörteitä ennen varsinaista hurrikaania, Koskinen sanoi puoliltapäivin eli illalla Suomen aikaa.

Jaa.
Exit mobile version