sunnuntai, 19 toukokuun

Räjähdevalmistaja Forcitilla on tällä hetkellä tuotantolaitokset Hangossa ja Laukaassa.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) vahvisti eilen sunnuntaina tiedon, jonka mukaan Suomi ajaa TNT-räjähdetehtaan rakentamista.

Tällä hetkellä ainoa EU-alueella toimiva TNT-tehdas on Puolassa. Sen tuotanto ei riitä vastaamaan kovaan kysyntään.

Räjähdevalmistaja Forcitin toimitusjohtaja Joakim Westerlund kertoo, että yhtiö on kiinnostunut rakentamaan TNT-tehtaan Suomeen. Päätöksiä ei vielä ole tehty, mutta keskusteluja käydään sekä yhtiön sisäisesti että valtion toimijoiden kanssa tiiviillä tahdilla.

– Aikataulu on melko kireä. Tässä vaiheessa emme ole sitoutuneet vielä mihinkään.

Forcit valmistaa räjähteitä sekä Hangossa että Laukaan Vihtavuoressa. Westerlund ei ota kantaa siihen, mihin mahdollinen tehdas sijoittuisi. Hän kuitenkin toteaa, että uusi tehdas olisi edullisempi rakentaa jo olemassa olevan tuotantolaitoksen yhteyteen.

Mahdollisen uuden tehtaan työllistävä vaikutus olisi joitain kymmeniä henkilöitä, Westerlund arvioi.

Laukaan Vihtavuoressa toimii myös Nammon ruutitehdas. Yrityksen toimitusjohtaja Ilkka Heikkilän mukaan Nammo ei tule olemaan TNT-tehtaan rakentamishankkeessa mukana.

Vihtavuoressa on ollut pitkään räjähteisiin liittyvää teollisuutta. Laukaan kunnanjohtaja Linda Leinonen näkee kunnan kannalta myönteisenä sen, että mahdollinen TNT-tehdas rakennettaisiin Vihtavuoreen.

– Ainakin henkinen vihreä valo on asian suhteen.

Leinosen mukaan kunnassa on tehty tunnusteluja asiasta. Lisäksi on välitetty viestiä siitä, että Laukaassa ollaan tarvittaessa valmiudessa mahdollisten lupaprosessien ja kaavoituksen suhteen.

– Esimerkiksi ympäristölupaprosessit ovat hyvin tarkkaan säänneltyjä. Meillä Laukaassa on jo kokemusta näistä prosesseista, Leinonen kertoo.

TNT:tä eli trotyyliä käytetään erityisesti tykistön- ja kranaatinheittimien ammuksissa.

Jaa.
Exit mobile version