lauantai, 23 marraskuun

Suomen merivoimien kaikkien aikojen suurin harjoitus on meneillään Suomenlahden rannikolla, yhdentoista Nato-maan kanssa.

Maria Stenroos,

Mimmi Nietula

Suomenlahdella on meneillään merivoimien kaikkien aikojen suurin sotaharjoitus.

Merivoimat esitteli harjoitusta medialle Porvoossa Emäsalon kärjessä perjantaina, jolloin rannikolle oli jämähtänyt voimakas räntäsaderintama ja tuuli oli puuskissa 18 m/s.

– Nimensä mukaisesti Freezing Winds, eihän se muuta voi olla. Ensi vuonna sitten Sunny Beach 25, sanoo harjoituksen johtaja, kommodori Marko Laaksonen.

Laaksonen sanoo liittolaisten hakevan Suomesta juuri vaikeita olosuhteita. Olot olivatkin Laaksosen mukaan harjoituksen aikana erikoislaatuiset.

Freezing Winds eli jäätävät tuulet -harjoituksessa Nato-joukot opettelevat yhteistyötä ja Suomen rannikon ja merialueiden puolustamista.

Harjoitukseen osallistuu 12:n Nato-maan sotilaita. Heitä on yhteensä 4000.

Merellä liikkuu 30 alusta, lisäksi mukana on hävittäjiä, helikoptereita ja merivalvontakoneita.

Itämeren olot kiinnostavat liittolaisia

Suomen lisäksi rannikkojoukkoja, merivoimia tai lentokoneita on Virosta, Liettuasta,Ruotsista, Tanskasta, Islannista, Puolasta, Saksasta, Belgiasta, Hollannista, Ranskasta ja Yhdysvalloista.

– Itämeri on tärkeä ja sen merkitys kasvaa yhä, ja suomalaisten liittolaistemme merkitys on kriittisen tärkeä, sanoo kenraalimajuri Robert Sofge. Sofge on Yhdysvaltain merijalkaväen Euroopan ja Afrikan joukkojen komentaja.

Ranska on tuonut Itämerelle aluksiaan. Vara-amiraali Jean-Francois Querat kuvaa Itämeren tilannetta erikoislaatuiseksi ja kompleksiseksi, ja ranskalaiset opettelevat aluetta liittolaisten avulla. Querat, joka vastaa Suomeen tulleista joukoista, on Ranskan Pohjois-Atlantin joukkojen komentaja.

Komentajat eivät ottaneet suoraa kantaa, miten viimeaikaisten kaapelirikkojen tapaisia hybridiuhkia onnistuttaisiin torjumaan. Suomen merivoimien komentaja, kontra-amiraali Tuomas Tiilikainen sanoo, että olennaista olisi lisätä yhteistyötä sotilaiden ja siviiliviranomaisten välillä, sekä hybridi- että sotilaallisten uhkien varalta.

Jaa.
Exit mobile version