maanantai, 14 lokakuun

FSB:n eli Venäjän turvallisuuspalvelun siviilipukuiset agentit ottivat Frode Bergin kiinni Moskovassa, kuuluisan hotelli Metropolin edustalla 5. joulukuuta vuonna 2017. Berg kuljetettiin jo Stalinin ajoilta synkkää mainetta niittäneeseen Lefortovon vankilaan.

Seuraavana päivänä FSB ilmoitti telefaksilla Norjan Moskovan suurlähetystölle, että Norjan kansalainen Berg on pidätetty epäiltynä vakoilusta.

Pidätyksestä alkoi Norjan kenties pahin vakoiluskandaali, joka ei mairittele maan puolustusvoimien tiedustelupalvelua E-tjenestiä.

Yle haastatteli Frode Bergiä elokuussa hänen kotikaupungissaan Kirkkoniemessä Norjan itärajalla.

Bergin mukaan Norjan tiedustelupalvelu teki pahoja arviointivirheitä. Oli suuri turvallisuusriski käyttää kuriirina Bergiä, joka entisenä rajaupseerina ja -tarkastajana tunnettiin Venäjällä FSB:ssä hyvin.

– Vähän tuntuu, että Norjan tiedustelupalvelu käytti hyväksi minua. Heidän olisi pitänyt ilmoittaa etukäteen riskeistä paremmin, sanoo Frode Berg nyt.

Hän toivoo, että maansa tiedustelupalvelu olisi ottanut opikseen virheistään eikä kukaan joutuisi kokemaan hänen kohtaloaan. Siksi hän haluaa haastattelussa palata seitsemän vuotta sitten alkaneeseen painajaiseen.

Norjan sotilastiedustelu astui Venäjän vastavakoilun ansaan

Bergin tapaukseen perehtyi NRK:n silloinen Moskovan kirjeenvaihtaja Morten Jentoft. Hän kirjoitti tapauksesta myös kirjan I grenselandet (Rajamaalla) vuonna 2020.

Kirjan valossa Norjan tiedustelupalvelu otti riskejä eikä varmistanut, ettei Bergin liikkumista Venäjällä varjosteta. Kirjan mukaan FSB tiesi mahdollisesti jo alusta pitäen Norjan vakoiluhankkeesta.

Norjan tiedustelupalvelu luuli vakoilijaksi Severodvinskin ydinsukellusvenetelakan insinööriä, joka toimi yhteistyössä FSB:n kanssa nimellä Vasili Zemljakov. Berg oli pestattu juuri Zemljakoville maksettavien palkkiorahojen kuriiriksi.

Oikeudenkäyntiä seuranneen Morten Jentoftin mukaan todistajana hermostuneesti esiintynyt Zemljakov kertoi ilmiantaneensa Norjan vakoiluaikeen FSB:lle. Jentoftin mukaan tämä oli mieluista puhetta Venäjän viranomaiselle: kunnon kansalainen paljastaa poliisille vakoiluoperaation.

Jentoftin mukaan Norjan sotilastiedustelu E-tjenesten toimi huolimattomasti ja meni Venäjän FSB:n vastavakoilun ansaan.

FSB keräsi tietoa Norjan sotilastiedustelun toiminnasta ja henkilöistä seuratessaan vuosia Bergin matkoja Pietariin ja Moskovaan ja tapaamisia Oslossa ja Kirkkonimessä.

Kuriiriksi tuttujen upseerien pyynnöstä

Frode Berg kertaa tarinaansa, joka alkoi, kun hänen ennalta tuntemansa Norjan puolustusvoimien tiedustelupalvelun E-tjenestin upseerit pyysivät häntä kuriiriksi. He käyttivät peitenimiä ”Runar” ja ”Peik”

Keväällä 2014 Runar pyysi Bergiä matkustamaan Venäjälle ostamaan tietynlaisen, venäläisellä käyttöjärjestelmällä olevan kannettavan tietokoneen.

Berg vastasi hankinnan käyvän helposti kolmen tunnin ajon päässä olevasta Murmanskista. Runar vaati, että kone hankitaan Pietarista. Bergille maksettaisiin matka ja hotelli.

Toukokuun lopulla 2014 Berg lensi Oslosta Pietariin, majoittui hotelli Angleterreen ja osti toivotun läppärin. Takaisin Kirkkoniemeen hän palasi Helsingin ja Oslon kautta.

Pari kuukautta onnistuneen ostosmatkan jälkeen E-tjenestin upseeri Peik pyysi uutta palvelusta: voisiko Berg viedä Venäjälle rahaa eräälle tarpeessa olevalle henkilölle.

Bergin mukaan Peik vakuutti, ettei tehtävä olisi vaarallinen. Berg ei kysynyt mistä lähetyksessä on kyse. Hyvänä norjalaisena ja kuuliaisena upseerina hän suostui.

Ensimmäisen rahanvientimatkan Berg teki kesäkuussa 2015 Pietariin.

Tehtävänä oli viedä kirjekuoressa olevat 3000 euroa Pietariin ja postittaa ne sieltä Moskovaan Natalia Savantsjuk -nimiselle henkilölle.

Rahakuoren lisäksi Bergille annettiin myös kertakäyttöhansikkaat sormenjälkien välttämiseksi.

Berg lensi jälleen Pietariin ja majoittui tuttuun hotelliin. Läheisestä kirjakaupasta Berg osti venäläiset kirjekuoret ja postimerkit. Hotellihuoneessa hän valmisteli rahalähetyksen huolellisesti kertakäyttöhanskat kädessään.

FSB varjosti Venäjällä ja Kirkkoniemessä

Berg teki kuusi matkaa Venäjälle rahakuriirina. Osa oli virkamatkoja Norjan ja Venäjän rajaviranomaisten kokouksiin Pietariin. Viimeinen oli yksityinen ”jouluostosmatka” Moskovaan joulukuussa 2017.

Berg oli aavistanut pahaa jo pidemmän aikaa. Oslon lentokentällä hän oli jättää menemättä iltalennolle Moskovaan.

FSB:lle kuriirin henkilöllisyys oli selvinnyt jo aiemmilta matkoilta. Aeroflotin lentojen matkustajaluetteloista löytyi tuttu rajatarkastaja Frode Berg. Tämän jälkeen FSB varjosti Bergiä ja otti postilaatikoista kaikki kirjeet tutkittavaksi.

FSB vakoili keitä Norjan tiedustelupalvelun upseereita tämä tapaili ennen matkoja. FSB sai selville myös tietokoneen ostomatkan.

Bergin viimeisellä matkalla FSB:n vakoilukamera hotelli Metropolin huoneessa numero 5514 kuvasi miehen kertakäyttöhansikkain laittamassa seteleitä kirjekuoreen.

Berg pidätettiin hotellin edustalla, kun hän lähti viemään kirjettä postiin.

Kadulla FSB:n agentit ottivat Bergin kiinni ja kantoivat hänet ovi auki odottavaan Volkswagen Transporteriin. Berg kiidätettiin vankilaan epäiltynä vakoilusta.

Kaksi vuotta kestänyt vankeus Moskovassa oli alkanut.

Televisiokuvat kalterihäkissä kyynelehtivästä Bergistä moskovalaisessa oikeussalissa järkyttivät norjalaisia.

Norjan tiedustelupalvelu ei ole vastannut tiedotusvälineiden kysymyksiin tapauksesta. Norjan valtio maksoi Bergille ja tämän asianajajille korvauksia. Berg sanoo, ettei ole enää vihainen Norjan tiedustelupalvelulle.

– Meillä pitää olla tiedustelupalvelu ja Norjan Nato-maana pitää täyttää osuutensa.

Naton perustajamaihin kuuluva Norja loi tiiviin tiedusteluyhteistyön Yhdysvaltain Pentagonin ja CIA:n kanssa heti sotien jälkeen. Lähelle Venäjän rajaa rakennettiin signaalitiedusteluasemia ja tehokkaat tutkat, jotka toimivat yhä.

Venäjä harjoittaa samoin vakoilua ja vaikuttamista Norjaan päin. Viime kesänä Yhdysvaltain ja Venäjän välillä tehdyn suuren vakoilusta tuomittujen kansalaisten vaihto on nostanut Bergin muistot pintaan.

Erityisesti amerikkalaisen Paul Whelanin tapaus kosketti Bergiä.

Whelan on eläkkeellä oleva upseeri kuten Berg. Whelan pidätettiin Moskovassa vuonna 2018 eli vuosi Bergin jälkeen ja vapautui vasta viime elokuussa. Whelanin vankeus kesti kuusi vuotta.

Frode Berg kertoo olleensa koko ajan yhteydessä Whelanin perheen kanssa Yhdysvalloissa.

– Olin hyvin onnellinen kun hän ja amerikkalaiset toimittajat päästettiin kotiin.

Bergin mukaan pitää varoa syyllistämästä Kirkkoniemen alueella asuvia satoja venäläisiä tiedustelijoiksi. Entistä rajatarkastajaa ei silti yllätä, jos joillakin heistä on velvollisuus tiedustella Venäjän valtion hyväksi.

Jaa.
Exit mobile version