Eurooppa on Venäjän hyökkäyssodan jälkeen vähentänyt merkittävästi putkikaasun tuontia unionin alueelle, mutta nesteytetyn maakaasun (LNG) tuonti Venäjältä on samalla lisääntynyt.
Euroopan unioni selvittää laillisia keinoja vetäytyä pitkäaikaisista kaasusopimuksista Venäjän kanssa siten, ettei se joudu maksamaan korvauksia sopimusrikkomuksista Moskovaan, kertoo talouslehti The Financial Times (FT).
Euroopan komissio on tutkinut sopimuksia ja mahdollisuutta vedota niin sanottuun force majeureen, kolme suunnitelmasta tietoista viranomaista kertoo FT:lle.
Force majeure tarkoittaa sopimuksen osapuolista riippumatonta, odottamatonta tapahtumaa, joka käytännössä estää sovitun velvollisuuden täyttämisen.
– Lähtökohtana on, että Venäjälle ei makseta. Korvausten maksaminen kaivaisi maata lähtökohdan alta, yksi EU-lähteistä sanoo FT:lle.
Eurooppa on Venäjän hyökkäyssodan jälkeen vähentänyt merkittävästi putkikaasun tuontia unionin alueelle, mutta nesteytetyn maakaasun (LNG) tuonti Venäjältä on samalla lisääntynyt. Venäjältä tuodun putkikaasun ja LNG:n osuus kaasun kokonaistuonnista EU:hun oli alle 19% vuonna 2024.
Euroopan unionin tavoitteena on lopettaa fossiilisten polttoaineiden tuonti Venäjältä vuoteen 2027 mennessä ja kartoittaa siksi keinoja irrottautua pitkäaikaisista sopimuksista. Euroopan komissio ei kommentoinut asiaa The Financial Timesille.