lauantai, 18 toukokuun

Venäjän epäillään suunnittelevan Eurooppaan kohdistuvia pommi-iskuja ja tuhopolttoja, kertoo sanomalehti The Financial Times.

Eurooppalaiset tiedustelupalvelut varoittavat Venäjän suunnittelevan sabotaasi-iskuja, raportoi sunnuntaina The Financial Times -talouslehti.

Lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Venäjä ei kaihda pommi-iskujen ja tuhopolttojen kaltaisten keinoja, sillä se katsoo joutuneensa pysyvämpään konfliktiin länsivaltojen kanssa.

FT:n tiedot ovat peräisin kolmesta eri Euroopan maasta.

Lehden mukaan Venäjään mahdollisesti kytkeytyviä epäiltyjä sabotaaseja on jo havaittu esimerkiksi Ruotsissa, Virossa, Tšekissä ja Saksassa.

Viime aikoina myös useita henkilöitä on pidätetty ympäri Eurooppaa epäiltynä vakoilusta Venäjän hyväksi.

– Meidän arviomme on, että valtiollisten sabotaasi-iskujen riski tulee kasvamaan merkittävästi, kommentoi Saksan kotimaantiedustelun johtaja Thomas Haldenwang.

Syyt epäselviä

FT:n mukaan Venäjällä on pitkä historia sabotaasi-iskuissa Euroopassa.

Venäjä-tutkija Keir Giles sanoo lehden haastattelussa, että on vaikea arvioida, mistä Venäjän nyt julkisuuteen asti nouseva tiedustelutoiminta varsinaisesti kertoo.

Yksi vaihtoehto on, että Venäjä vakoilee enemmän. Toinen mahdollisuus on, että he vakoilevat jostain syystä entistä huonommin ja jäävät siksi kiinni.

On myös mahdollista, että läntiset tiedustelupalvelut ovat yksinkertaisesti tulleet entistä paremmiksi nappaamaan venäläisiä operaattoreita.

– Oli kyse sitten mistä tahansa, jotain siellä on käynnissä – ja paljon, Giles sanoo.

Jaa.
Exit mobile version