perjantai, 8 marraskuun

Tapahtumayhtiö Rush Factory järjesti elokuussa Jyväskylässä väriestejuoksutapahtuman. Järjestelyt hoituivat urheiluseuran talkootyönä, josta seuralle piti maksaa 3 000 euroa.

Rush Factory ja sen tytäryhtiö Funrun Finland ovat tunnettuja muun muassa väriestejuoksutapahtumistaan. Arkistokuva. Kuva ei liity kyseiseen tapahtumaan. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Eino Kossila,

Heinimaija Hirvonen

Väriestejuoksutapahtumistaan tunnettu tapahtumayhtiö Rush Factory ja sen tytäryhtiö ovat pitäneet vaajakoskelaista jalkapalloseuraa löysässä hirressä kuukausien ajan.

Rush Factory järjesti väriestejuoksutapahtuman Jyväskylässä elokuussa. Tapahtumaan yhtiö tarvitsi talkootyöntekijöitä, ja töihin tarjoutui jalkapalloseura FC Vaajakoski.

Talkoolaisia oli noin 40 ja heistä suurin osa alaikäisiä. Jalkapalloseuralle oli määrä maksaa töistä 3 100 euroa.

Rahoja seura ei ole nähnyt.

Toimitusjohtaja lakkasi vastaamasta viesteihin

FC Vaajakosken toimihenkilöihin kuuluva Annika Nyyssönen kertoo, että epäilykset heräsivät tapahtumapäivänä.

Tapahtumaan tuli noin 900 osallistujaa, mutta yhtiö lähetti paikalle vain kaksi työntekijää. Muu hoidettiin talkoovoimin, vaikka näin ei ollut Nyyssösen mukaan sovittu.

– Olimme sopineet, että heille kuuluu työnjohto ja me hoidamme määrätyt tehtävät, mutta sittenhän se kääntyi niin, että hoidimme myös työnjohdon. Toimitusjohtaja Mika Metsämäki vaan pahoitteli, että heillä oli niin paljon sairaustapauksia.

Seura joutui lopulta vetämään tapahtuman lähes täysin ilman Rush Factorya. Arkistokuva. Kuvan henkilöt eivät liity Jyväskylän tapahtumaan. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Annika Nyyssönen kertoo Jyväskylän tapahtuman järjestelyistä

Heinimaija Hirvonen haastattelee.

Nyyssönen otti uudestaan yhteyttä toimitusjohtajaan, kun luvattua korvausta ei maksettu. Tämä lupasi selvittää asian. Sen jälkeen toimitusjohtaja ei ole vastannut Nyyssösen yhteydenottoihin. Yle on nähnyt kopiot viestiketjuista sekä talkoosopimuksen.

3 000 euroa on Nyyssösen mukaan suuri summa talkoissa mukana olleelle juniorijoukkueelle. Toiminnasta noin kolmasosa rahoitetaan talkoilla, mutta nyt rahat joudutaan etsimään muualta.

– Olen maksanut omista rahoistani joukkueen maksuja, koska en halua laittaa lapsille lisälaskuja. Ajattelen, että tämä on minun virheeni ja minun on yritettävä hoitaa tämä loppuun asti.

Maksua lupailtiin vielä keskiviikkona

Nyyssönen julkaisi lokakuussa Linkedin-tilillään postauksen, jossa hän kertoi asiasta.

Pian julkaisun jälkeen Rush Factoryn toimitusjohtaja Mika Metsämäki otti häneen yhteyttä ja lupasi seuran saavan sovitun korvauksen. Hän lupasi palata asiaan keskiviikkona 6. marraskuuta mennessä.

Lupauksestaan huolimatta Metsämäki ei ottanut yhteyttä eikä vastannut Nyyssösen puheluun.

Yle soitti toimitusjohtajalle ja kysyi, miten seuran rahojen käy.

Metsämäki myöntää, että tytäryhtiön rahapula estää laskujen maksamisen, eikä emoyhtiö Rush Factoryn hiljattain neuvottelema rahoituspaketti kata tytäryhtiö Funrun Finlandin velkoja. Hänen mukaansa tytäryhtiön konkurssi voisi jättää velkojat, myös urheiluseuran, ilman saataviaan.

– Jos tytäryhtiö menee konkurssiin, ei sieltä voi maksaa. En usko että emoyhtiö voisi maksaa konkurssiin menneen tytäryhtiön puolesta yksittäistä laskua.

Metsämäen mukaan tytäryhtiön velkojat joutuisivat epäreiluun asemaan keskenään, jos yksittäiselle talkooporukalle maksettaisiin. Urheiluseuran kanssa talkoosopimuksen on tehnyt juuri tytäryhtiö.

– Se on äärimmäisen ikävää, kun kyseessä on vieläpä nuoria, kuten tässä tapauksessa, Metsämäki sanoo.

Rush Factory on yrittänyt selättää talousongelmiaan myymällä Maskussa sijaitsevaa hallirakennusta. Kuva: Eino Kossila / Yle

Funrun Finlandin luottotietojen mukaan sillä on urheiluseuran laskun lisäksi rästissä kymmenisen erisuuruista laskua. Metsämäen mukaan vastaavia laskuja on viimeisistä tapahtumista jäänyt maksamatta myös muille talkooporukoille.

Talkootyö on Metsämäen mukaan ollut Rush Factoryn tapahtumille elinehto. Hän myöntää, että maksamattomilla palkkioilla voi olla vaikutusta siihen, miten halukkaita talkooporukat ovat jatkossa tekemään yhteistyötä.

– Talkootyövoimasta on meille äärimmäisen suuri apu, mutta jos rahaa ei ole, sitä ei ole. En minä sitä omasta taskustakaan pysty kaivamaan.

Emoyhtiön konkurssiuhka väistyi

Pörssiin listattu Rush Factory on ollut syksyn aikana otsikoissa toistuvasti. Syynä on yhtiön yllä leijunut konkurssiuhka.

Syksyn aikana Rush Factorya ovat hakeneet konkurssiin työeläkeyhtiö Ilmarinen ja Verohallinto. Rush Factory maksoi saatavat ja molemmat konkurssihakemukset peruttiin.

Rush Factoryn ja sen tytäryhtiön tulevaisuus on auki, mutta tunnelin päässä näkyy valoa. Yhtiö varmisti tällä viikolla rahoitussopimuksen uusien pääomasijoittajien kanssa.

Tytäryhtiö Funrun Finlandin osalta konkurssihakemus on edelleen voimassa.

Jaa.
Exit mobile version