Sanomalehti The Washington Post on saanut haltuunsa YK-muistion, jonka mukaan Israelin armeija vaikuttaa hyväksyvän Gazan avustuskuljetuksia ryöstävien jengien toiminnan.
Leipää ja jauhoja on harvoin tarjolla, ja niiden hinnat ovat nousseet järjettömälle tasolle Gazan kaistalla.
Jauhopussista pyydetään kaistan keskiosassa 400 sekeliä eli noin 100 euroa. Se on monelle yksinkertaisesti liikaa.
– Leipää ei ollut, ja vaikka olisi ollutkin, minulla ei ole rahaa ostaa sitä, Nora Muhanna sanoi uutistoimisto AP:lle.
Hän oli seissyt leipäjonossa kuusi tuntia.
– Kuka voi ostaa jauhopussin 400 sekelillä? kysyi toinen pakolainen, Umm Shadi.
Jauhot ovat elintärkeitä, mutta yhä useamman gazalaisen tavoittamattomissa. YK:n arvioi, että lähes kaikki Gazan yli kaksi miljoonaa asukasta ovat nyt riippuvaisia kansainvälisestä avusta selviytyäkseen hengissä. Lisäksi järjestö varoittaa nälänhädästä Gazan pohjoisosissa.
Avustusjärjestöt syyttävät Israelin armeijaa avustustoimitusten estämisestä ja jopa pysäyttämisestä Gazassa.
WP: Israelin armeija hyväksyy jengien ryöstelyn
Nyt sanomalehti The Washington Post kertoo, että rikollisjärjestöt varastavat Israelin Gazaan sallimaa apua. Lehden mukaan jengit toimivat vapaasti Israelin armeijan hallisemilla alueilla. Se perustaa tietonsa avustusjärjestöjen edustajiin, humanitaarisiin työntekijöihin, kuljetusyhtiöihin ja silminnäkijöihin.
WP:n haltuunsa saaman YK:n sisäisen muistion mukaan jengit saattavat hyötyä Israelin armeijan hyväksynnästä, olipa kyse sitten katseen toisaalle kääntämisestä tai aktiivisemmasta toiminnasta.
Muistion mukaan yksi jengipomo on perustanut sotilasleirin kaltaisen tukikohdan alueelle, joka on Israelin armeijan hallitsema ja partioima.
WP: Ryöstäjät tappavat avustusrekkojen kuljettajia
WP kertoo, että aseistautuneet miesjoukot ovat hakanneet, siepanneet ja tappaneet avustusrekkojen kuljettajia Kerem Shalomin rajanylityspaikan lähistöllä. Se on nykyään pääväylä Gazan eteläosaan, kun Israel on sulkenut Gazan Egyptin-vastaisen rajan.
Avustusjärjestöjen mukaan Israelin viranomaiset ovat hylänneet useimmat pyynnöt saattueiden paremmasta suojaamisesta ja useammista avoimista rajanylityspaikoista. WP:n mukaan Israelin joukot ovat myös usein jättäneet puuttumatta ryöstelyyn.
Israelin armeija on kiistänyt väitteet ja sanoo, että se työskentelee mahdollistaakseen ja helpottaakseen avun tuomisen Gazaan.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori miehitetyillä palestiinalaisalueilla Muhannad Hadi pitää Gazaa alueena, jolla lakia ei noudateta.
– Israel on miehittävä valta, joten heidän on varmistettava, että alue on suojattu ja turvattu, Hadi sanoi WP:lle.
WP:n artikkeli perustuu yli 20 haastatteluun kansainvälisten avustusjärjestöjen edustajien, tavaroiden kuljetukseen osallistuvien palestiinalaisten liikemiesten ja humanitaarisiin saattueisiin kohdistuneiden hyökkäysten silminnäkijöiden kanssa. Monet puhuivat nimettömänä välttääkseen vaarantamasta pääsyään Gazaan tai henkilökuntansa turvallisuutta.
Se, mikä alkoi satunnaisena ilmiönä epätoivoisten siviilien varastaessa rekoista keväällä, on nyt muuttunut järjestäytyneeksi rikolliseksi toiminnaksi, avustusjärjestöt kertovat. Vastuussa olevista jengeistä on tullut yhä väkivaltaisempia ja voimakkaampia.
WP:n lähteiden mukaan jengit eivät kuulu äärijärjestö Hamasiin, ja ryöstelevien jengien ja Hamasin välillä on ollut yhteenottoja.
Gazaan toimitetun avun määrä laski lokakuussa alhaisimmilleen sodan alkuvaiheiden jälkeen. Vaikka nälänhädän uhka on vakavin pohjoisessa, koko väestö kärsii YK:n mukaan akuutista ruokaturvattomuudesta.