sunnuntai, 27 lokakuun

Georgian vaaliviranomaisten mukaan Venäjä-mielinen valtapuolue voitti vaalit. Länsimielinen oppositio ei hyväksy vaalitulosta.

Eurooppalaiset vaalitarkkailijat sanoivat sunnuntaina, että Georgian eilisiä parlamenttivaaleja varjostivat äänestäjiin kohdistuva paine ja epätasaiset toimintaedellytykset.

Vaalitarkkailuun osallistuivat Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj, ihmisoikeusjärjestö Euroopan neuvosto, Euroopan parlamentti ja sotilasliitto Nato.

Etyj:n vaalitarkkailijoiden mukaan heillä oli useita huolenaiheita vaalien kulusta mukaan lukien äänten ostaminen, kaksoisäänestäminen sekä äänestäjiin kohdistuva väkivaltaa ja pelottelu äänestyspaikkojen ulkopuolella.

Georgian vaalikomission mukaan Venäjä-mielinen valtapuolue Georgialainen unelma voitti vaalit runsaan 54 prosentin äänisaaliilla.

Länsimielinen oppositio on ilmoittanut, että se ei hyväksy tulosta ja pitää vaaleja vilpillisinä. Oppositio aikoo järjestää vaalitulosta vastustavia mielenosoituksia.

Vaalitulos haittaa Georgian EU-pyrkimyksiä

Georgialainen unelma käytti kampanjassaan vihamielistä retoriikkaa sekä edisti ”venäläistä disinformaatiota” ja salaliittoteorioita vaikuttaakseen äänestykseen, sanoi uutistoimisto AP:n mukaan Naton parlamentaarisen yleiskokouksen valvontavaltuuskunnan johtaja Antonio Lopez-Isturiz White.

Hänen mukaansa vaalien kulku on merkki siitä, että valtapuolue on ”luisumassa epädemokraattiseksi”.

Myös eri puolilla maata äänestystä valvoneet georgialaiset vaalitarkkailijat ilmoittivat havainneensa useita rikkomuksia. He sanoivat, että vaalitulos ”ei vastaa Georgian kansan tahtoa”.

Parlamenttivaaleja pidettiin ratkaisevana sen kannalta, kääntyykö Georgia kohti Eurooppaa vai Venäjää. Analyytikoiden mukaan vaalitulos voi kaataa Georgian pyrkimykset päästä Euroopan unionin jäseneksi.

Georgialainen unelma on ollut vallassa vuodesta 2012 lähtien. Alunperin puolue ajoi liberaalia länsimielistä politiikkaa, mutta viime vuosina se on kääntänyt suuntaansa.

Puolueen perustaja, miljardööri Bidzina Ivanishvili julisti Georgialaisen unelman voittajaksi lähes heti äänestyspaikkojen sulkeutumisen jälkeen. Ivanishvili on tehnyt omaisuutensa pääasiassa Venäjällä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Jaa.
Exit mobile version