Willow-tietokonesirun avulla kvanttitietokone voi laskea viidessä minuutissa sen, mihin supertietokoneilla olisi mennyt enemmän aikaa kuin tunnetulla maailmankaikkeudella on ikää.
Teknologiayhtiö Google ilmoittaa tehneensä uuden teknologisen läpimurron.
Google kertoo, että sen Willow-tietokonesirun avulla yhtiön kvanttitietokone kykenee suorittamaan viidessä minuutissa laskelman, mihin maailman tehokkaimilla supertietokoneilla olisi mennyt 10 000 000 000 000 000 000 000 000 vuotta. Kyseessä on hurjan suuri luku, ykkönen ja 25 nollaa sen perään. Se on pidempi aika vuosissa kuin tunnettu maailmankaikkeus.
– Saavutus tarkoittaa sitä, että vuosikymmenen loppuun mennessä kvanttitietokoneet voivat mahdollistaa tieteellisiä läpimurtoja, jotka eivät ole mahdollisia edes kaikkein tehokkaimmilla, kuviteltavissa olevilla supertietokoneilla, sanoi Googlen kvanttijaoston operatiivinen johtaja Charina Chou Nature-lehdelle.
Kvanttikone kompastuu virheisiin
Tavalliset tietokoneet pureskelevat pulmia käyttäen bittejä, jotka ovat joko ykkösiä tai nollia. Kvanttitietokoneessa käytössä on bittien sijaan kubitteja. Niissä ei ole ykkösiä ja nollia, vaan niiden yhdistelmiä.
Kun kubittien määrä kasvaa, kvanttitietokoneen teho kasvaa eksponentiaalisesti.
Kubiteissa piilee myös kvanttitietokoneiden suurin ongelma, sillä ne jakavat tietoa herkästi ympäristönsä kanssa ja ovat alttiita virheille. Mitä enemmän kubitteja on käytössä, sitä enemmän virheitä syntyy.
Nyt Google esittää Nature-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa, että Willow-järjestelmässä käy päinvastoin. Googlen mukaan sen teknologia on alittanut virhekynnyksen, joka on aiemmin estänyt kvanttitietokoneiden käytön tehokkaasti.
Kyseessä on vielä kokeellinen taso, mutta esimerkiksi brittilehti The Guardianin mukaan tekoälyn avulla tällä teknologialla voitaisiin esimerkiksi tutkia magneettikuvia atomitasolla.
Kvanttitutkimuksen ala on kriittisen tärkeä monille valtioille. Esimerkiksi Kiina ja Yhdysvallat ovat sijoittaneet tuntuvia summia teknologian kehittämiseen.
Uutistoimisto AFP:n tietojen mukaan kuluneen viiden vuoden aikana kvanttitutkimukseen on sijoitettu noin 20 miljardia dollaria eri puolilla maailmaa. Lukuun on laskettu mukaan yksityiset ja julkiset investoinnit.
Asiasta on uutisoinut muun muassa myös The New York Times.
AFP