tiistai, 9 heinäkuun

Tekoäly vaatii entistä enemmän sähkönkulutusta. Datakeskusten ja tekoälyn sähköntarve voi kaksinkertaistua vuoteen 2026 mennessä. Sähkönkulutuksen kasvu lisää myös päästöjä.

Googlen datakeskus Hollannissa Middenmeerissä 28. toukokuuta. Kuva: Robin Utrech / AOP

Teknologiajätti Googlen kasvihuonekaasupäästöt kasvoivat lähes 50 prosenttia vuodesta 2019 vuoteen 2023, selviää Googlen julkaisemasta ympäristöraportista.

Raportin mukaan tärkein syy päästöjen nopealle kasvulle on tekoälyn käytön lisääntyminen.

Viime vuonna Googlen kokonaispäästöt olivat 14,3 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia eli suuremmat kuin esimerkiksi Latvian vuotuiset päästöt.

Hiilidioksidiekvivalentti tarkoittaa eri kasvihuonekaasujen yhteenlaskettua ilmastoa lämmittävää vaikutusta.

Ilmastotavoite karkaa

Tekoälyn käyttö kuluttaa huomattavasti sähköä: tekoälyn kouluttaminen ja sen käyttäminen vaativat valtavasti palvelimia, jotka pyörivät sähköä kuluttavissa datakeskuksissa. Tekoäly kuluttaa enemmän sähköä kuin tavallinen internetin selaaminen, koska taustalla pyörivä prosessi on monimutkaisempi.

Googlen raportin mukaan päästöt lisääntyivät erityisesti juuri datakeskuksissa. Raportin mukaan Googlen datakeskukset Euroopassa ja Amerikassa pyörivät pitkälti uusiutuvalla energialla, mutta Aasiassa ja Afrikassa tilanne on toinen.

Google asetti vuonna 2021 tavoitteen olla ilmastoneutraali vuoteen 2030 mennessä. Nyt yhtiö sanoo raportissaan, että päästöjen vähentäminen on vaikeutunut, kun yhtiö lisää tekoälyn käyttöä tuotteissaan.

Google pyrkii vähentämään datakeskustensa päästöjä muun muassa lisäämällä uusiutuvan energian osuutta.

Sähköntarve kasvaa vauhdilla

Tieto- ja viestintätekniikka kuluttaa arviolta kymmenesosan maailman sähköstä, ja osuuden odotetaan vain kasvavan. Kansainvälinen energiajärjestö IEA arvioi tammikuussa, että datakeskusten ja tekoälyn sähköntarve voi kaksinkertaistua vuoteen 2026 mennessä.

Muutkin teknologiayhtiöt ovat tekoälyn takia vaikeuksissa ilmastotavoitteidensa kanssa. The Guardianin mukaan Microsoft on todennut, että datakeskusten käyttämä energia vaarantaa sen hiilineutraaliustavoitteen vuodelle 2030.

Jaa.
Exit mobile version