tiistai, 2 heinäkuun

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kesä on häiden kuuminta sesonkiaikaa. Esimerkiksi viime vuonna kesäkuukausien aikana yhteensä vajaa 8 900 henkilöä meni naimisiin.

Tämä on lähes puolet koko vuonna solmituista avioliitoista. Viime vuonna avioliittoja solmittiin yhteensä hieman vajaat 20 700.

Kysyimme kolmelta hääsuunnittelijalta, millaisia häätrendejä on nähtävissä tänä kesänä.

1. Budjetti on pienentynyt

Hääsuunnittelijat arvioivat, että hääbudjetti on pienentynyt monilla erityisesti haasteellisen maailmantilanteen ja hintojen nousun takia.

– Hääbudjetit ovat selkeästi tiukentuneet. Hääsuunnittelijapalvelut ovat ensimmäisiä sellaisia luksuspalveluita, joista luovutaan, jos budjetti menee liian korkeaksi, vuoden hääsuunnittelijaksi valittu Micu Mäkitalo sanoo.

Saman on huomannut myös Suomen hääsuunnittelijat ry:n varapuheenjohtaja Janne-Caro Pykälä. Hän on toiminut alalla yli 30 vuotta.

– Ihan selkeästi ihmisillä on nyt raha tiukilla. Hienoa pitää olla, mutta palvelu ei saisi maksaa, Pykälä sanoo.

Hääsuunnittelijat arvioivat, että moni maksaa häistään nykyään keskimäärin noin 8 000–15 000 euroa. Sen sijaan 20 000–30 000 euron hääbudjetit ovat vähentyneet.

– Aina toki löytyy ison rahan juhlia, mutta tämä on selkeästi sellainen yleinen suuntaus, että ihmiset haluavat käyttää sen rahan enemmän ehkä itseensä, asuntoon tai häämatkaan. Budjetit alkavat kuitenkin nousta taas, Pykälä pohjustaa.

2. Juhlat ovat pienempiä

Häissä säästetäänkin nyt monin tavoin. Pienempi budjetti näkyy esimerkiksi vierasmäärissä.

– Nykyään ei ole enää trendinä pitää sadan hengen häitä vaan vierasmäärät ovat selkeästi pienentyneet. Vierasmäärällä pystyy säätelemään sitä budjettia tosi paljon, Mäkitalo sanoo.

Häiden ja perhejuhlien pienennyttyä osa miettiikin juhlan järjestämistä kotona.

– Harva tietää tai muistaa, että kotona, isovanhempien, vanhempien tai kesäpaikassa järjestetty juhla on palvelun osalta kotitalousvähennyskelpoinen, Pykälä vinkkaa.

3. Koristeiden vuokraus vilkasta

Monet vuokraavat aikaisempaa enemmän koristeita ja hoitavat häiden somistamisen itse.

– Ekologisuus ja kierrättäminen ovat olleet pinnalla jo aika pitkään, se näkyy paljon vuokratuotteissa, Jenni Koivula Meventiltä kommentoi.

Vuokraaminen on myös yksi tapa säästää.

– Vuokraustoiminnalla hintaa saadaan alaspäin ja se on ekologisempaa. Nuoret ovat tässä edellisiä sukupolvia valveentuneempia, Pykälä sanoo.

4. Kotimaisten tuotteiden suosio

Hääsuunnittelijat kertovat, että nykyään myös kotimaisuus näkyvät paljon häiden järjestelyissä, muun muassa somistuksissa, hääpuvuissa ja tarjoiluissa.

– Tänä kesänä halutaan käyttää tosi paljon paikallisia toimijoita. Monet morsiamet valitsevat Suomessa suunnitellun ja tehdyn puvun, Mäkitalo kertoo.

Monille on myös tärkeää, että häiden järjestämiseen osallistuvat yritykset ovat esimerkiksi naisvetoisia.

5. Kasvisruoka kasvussa

Kotimaisuus ja paikallisuus näkyvät myös ruokalistoissa. Mäkitalon mukaan moni pariskunta valitsee usein sellaisen menun, joka miellyttää omaa makumaailmaa.

Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli hääparilla on esimerkiksi kasviruokavalio, juhlissa ei tarjota välttämättä lihaa ollenkaan.

– Yllättävän moni on kasvissyöjä tai vegaani. Se on lisääntynyt tosi paljon. Moni hääpari miettii, onko sopivaa tarjota kaikille häävieraille vegaania, mutta totta kai on, hän sanoo.

6. Hääparit ovat kansainvälistyneet

Hääsuunnittelijat ovat huomanneet, että moni tulee viettämään ulkomailta häitä Suomeen. Vaikka usein parilla on jokin kytkös Suomeen, yhä enemmän hääsuunnittelijoiden asiakkaina on sellaisia pareja, jotka eivät ole koskaan aiemmin käyneet maassa.

– Suurin osa tulee Jenkeistä. He ovat Tiktokin perusteella päättäneet, että mennään eksoottiseen Suomeen, Mäkitalo sanoo.

– On ollut paljon japanilaisia asiakkaita, jotka vain pitävät Suomesta. Samalla tavalla kun me lähdetään Malediiveille, Italiaan tai Espanjaan, tänne tullaan, koska talvi ja syksy ovat eksoottisia. Euroopasta tullaan tänne, koska täällä on viileämpää, Pykälä perustelee.

Suomen suosiota selittävät suunnittelijoiden mukaan myös esimerkiksi hienot juhlapaikat.

– Suomessa on tosi upeita kohteita, joihin ulkomaalaiset haluavat. Kyllä huomaa, että Suomi trendaa ulkomailla, Jenni Koivula sanoo.

Vastaa kyselyymme!

Oletko vasta mennyt naimisiin vai ollut jo pidempään avioliitossa? Vietätkö kenties pyöreitä juhlavuosia, kuten platina- tai kultahääpäivää? Kerro, kauan olet ollut naimisissa ja mikä on pitkän parisuhteen salaisuus. Etsimme juttuun haastateltavia.

Jaa.
Exit mobile version