lauantai, 18 toukokuun

Miehen vuokraama halli meni niin huonoon kuntoon, että sen korjaaminen maksoi yli 700 000 euroa ja siivoaminen yli kaksi miljoonaa euroa.

Kymenlaakson käräjäoikeus on tuominnut Haminassa yritystä pyörittäneen miehen vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Hänet tuomittiin törkeästä ympäristön turmelemisesta, törkeästä petoksesta ja pelastusrikkomuksesta.

Mies oli vuonna 2019 vuokralla hallissa, jossa hänellä oli lupa varastoida väliaikaisesti esimerkiksi rakennustöistä syntyvää puu- ja pahvijätettä.

Kierrätyspolttoaineena käytettävät jätteet oli tarkoitus toimittaa käyttäjille laivoilla Ruotsin, Tanskan ja Baltian jätteenpolttolaitoksiin.

Palohälyttimet alkoivat heti soida

Toiminta lähti oikeuden mukaan käyntiin väärillä urilla. Mies ajatti halliin huhtikuussa 2019 irtonaista jätettä, vaikka Kymenlaakson pelastuslaitos ei ollut vielä hyväksynyt hallia käyttöön.

Jäte oli kosteaa, haisevaa ja haju oli voimakasta, mikä oli yrittäjän saaman ympäristöluvan vastaista. Hallista puuttuivat esimerkiksi ulko-ovi ja lattiakaivojen tulppaukset, joita niin kunta kuin pelastuslaitos vaativat.

Toukokuussa halli oli täynnä haisevaa jätettä. Varastohallin palohälyttimet tekivät hälytyksen kasoista muodostuneen höyryn takia. Oli vaara, että jäte olisi syttynyt itsekseen palamaan.

Vaarallisia savukaasuja

Hallissa oli lopulta sekalaista jätettä kuten puu-, muovi-, eristevilla- sekä kattohuopajätteitä. Lisäksi jäte sisälsi esimerkiksi patjoja, sohvia, kylpyammeen, betonia ja sähköromua.

Tulipaloja myös syttyi. Pelastuslaitos kävi useaan otteeseen sammuttamassa paloja ja siirtämässä palavia jätteitä ulos. Paloista syntyi vaarallisia savukaasuja, joissa oli myös syöpää aiheuttavia yhdisteitä.

Sammutusvesien kautta vaarallisia aineita kulkeutui myös jätevesijärjestelmään, sillä lattiakaivoja ei ollut suljettu. Aineita imeytyi maaperään ja viereiseen satama-altaaseen.

Palot aiheuttivat oikeuden mukaan laajalle alueelle ulottuvan suuronnettomuuden riskin.

Vuokranantaja järkyttyi

Vuokranantajalle yrittäjän toiminta tuli yllätyksenä ja osin järkytyksenä. Vuokranantaja purki vuokrasopimuksen jo kahden kuukauden jälkeen. Yrittäjä määrättiin poistumaan kiinteistöltä, mutta hän jatkoi toimintaa syksyyn asti.

Oikeuden mukaan yrittäjä ei edes aikonut kuljettaa jätettä hallilta pois. Hän ei esimerkiksi hakenut jätteensiirtolupia tai tehnyt muita järjestelyjä. Jätteet jäivät halliin ja sen pihalle.

Lopputulos oli se, että yrittäjä oli tehnyt hallin seinään suuren aukon ilman lupia. Katosta ja seinistä valui vettä, ja haju oli oikeuden mukaan karmea.

Lasku oli vuokranantajalle kova. Hallin vaurioista tuli yli 700 000 euron kulut. Jätteiden siivoamisesta ja käsittelymaksuista tuli puolestaan yli kahden miljoonan euron kulut.

Yli 100 000 euron korvaukset

Yrittäjä tienasi jätteiden vastaanottamisesta yli miljoona euroa.

Hän maksoi itselleen palkkaa noin 30 000 euroa ja lisäksi mies maksoi aliurakoitsijoille heidän työstään. Yrittäjä myös maksoi verot. Oikeuden mukaan miehelle ei lopulta jäänyt merkittävää taloudellista hyötyä, vaikka hän sitä tavoittelikin.

Hallin omistaja ei oikeudenkäynnissä vaatinut kulukorvauksia. Yrittäjä tuomittiin kuitenkin maksamaan pelastuslaitokselle eli hyvinvointialueelle sammutus- ja raivaustöistä aiheutuneina kuluina yhteensä yli 75 000 euroa. Lisäksi hänen pitää maksaa muita korvauksia oikeudenkäyntikuluista ja haittojen selvityksistä yli 36 000 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Kuuntele alta, miten Suomessa alkoivat jäteongelmat.

Jaa.
Exit mobile version