NUUK Kirosanat sinkoilevat kodin seinissä, kun Leif Saandvig Immanuelsen pääsee vauhtiin. Hänellä on suora viesti Yhdysvaltain tulevalle presidentille Donald Trumpille ja tämän Grönlannissa vierailleelle pojalle:
– Haista p**** Trump, Saandvig Immanuelsen lataa vielä perään.
Nuukissa Saandvig Immanuelsen on tunnettu mies. Hän on kansanmuusikko, shamaani ja nykyisen valtapuolueen kannattaja. Päivätyönään hän istuu Inuit Ataqatigiit -puolueen toimistolla ja hoitaa eri alueiden asioita.
Puolueen työssä hän on ollut mukana nuoresta asti.
– Tunsin Múten, kun hän oli tämän korkuinen, Saandvig Immanuelsen tokaisee ja pitää kättään vyötärön korkeudella.
Múte on Grönlannin 37-vuotias pääministeri Múte B. Egede, joka on parhaillaan Kööpenhaminassa tapaamassa Tanskan pääministeriä. Siellä Egede kertoi, että grönlantilaiset eivät halua olla tanskalaisia eivätkä amerikkalaisia. He haluavat olla grönlantilaisia, pääministeri sanoi.
Samaa mieltä on Saandvig Immanuelsen.
– Olen yksi heistä, jotka haistattavat pitkät Tanskallekin, hän sanoo, tosin hieman rumempia sanoja käyttäen.
Saandvig Immanuelsen ihailee islantilaisia, koska maa irrottautui Tanskasta vuonna 1944. Grönlanti on matkalla samaan päämäärään, hän uskoo.
Nuukissa yleinen vastaus kysymykseen itsenäisyydestä on, että Grönlanti ei ole vielä valmis. Tanska tukee Grönlantia rahallisesti vuosittain summalla, joka vastaa vajaata puolta saaren julkisista tuloista.
Saandvig Immanuelsen ei silti osta ajatusta, että Grönlanti ei pärjäisi.
– Ilman tanskalaisia emme ajattelisi, ettemme ole valmiita. Meillä on mineraaleja, joita voimme hyödyntää, hän sanoo.
Kaivannaiset kiinnostavat monia muitakin kuin yhdysvaltalaisia. Esimerkiksi Kiina on ollut jo vuosia arktisten rikkauksien perässä. Saandvig Immanuelsen niputtaa kiinalaiset yhteen yhdysvaltalaisten kanssa. Molemmat haluavat jotain pois grönlantilaisilta.
Kiinalaiset ovat kuin yhdysvaltalaiset.
Leif Saandvig Immanuelsen
Enemmän kuin joka kymmenes Grönlannin reilusta 50 000 asukkaasta on syntynyt saaren ulkopuolella. Kun tanskalaiset jätetään laskematta, ulkomaalaisia on vajaa viisi prosenttia asukkaista. Eniten ihmisiä on tullut Filippiineiltä, Thaimaasta ja Puolasta.
Muusikkoa pelottaa, että saarelle tulee ennen pitkää liikaa ihmisiä muualta.
– Jonkin verran voi olla muitakin, kuten vaimoni, hän nauraa.
Viulisti ja musiikinopettaja Hanne Saandvig Immanuelsen muutti Grönlantiin 25 vuotta sitten. Musiikki toi pariskunnan yhteen.
– Nuorena lupasin itselleni kahden ystäväni kanssa, että en ikinä menisi naimisiin tanskalaisen kanssa. Kaikille kävi lopulta niin, Leif Saandvig Immanuelsen nauraa.
Pääasia on, että tulijat kunnioittavat grönlantilaista tapaa elää, hän summaa.
Grönlannissa aistii muutoksen
Saandvig Immanuelsen on soittanut useiden tunnettujen grönlantilaismuusikkojen kanssa. Yksi läheisistä bändeistä on ensimmäinen grönlannin kielellä musiikkia tehnyt Sumé, joka toimi aktiivisimmin 1970-luvulla.
Musiikki, joka ilmaisee kansallistunnetta, on pariskunnan mukaan juuri nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan. Tanskan ja Grönlannin välit ovat muuttumassa, he sanovat.
Vuonna 2022 paljastui, että 1960-luvun lopulla Grönlannissa asetettiin tuhansille naisille kierukka heidän tietämättään. Aikuisiksi kasvaneet naiset ovat hakeneet korvauksia Tanskalta. Heidän mukaansa Tanska halusi kontrolloida alkuperäiskansan kokoa kulujen säästämiseksi.
Olemme olleet Tanskan kanssa kärsivällisiä mutta liika on liikaa.
Leif Saandvig Immanuelsen
Hanne Saandvig Immanuelsenin mukaan tämä oli käännekohta, joka herätti monet grönlantilaiset itsenäisyyden kannalle.
– Ihmiset ovat tästä todella vihaisia.
Hän nostaa esiin myös sen, kuinka 1950-luvulla lapsia lähetettiin kouluun Tanskaan. Heistä oli tarkoitus tehdä tanskaa puhuvaa eliittiä, joka auttaisi saarta modernisoitumaan. Kokeilu epäonnistui ja lapset kärsivät, kun he joutuivat eroon perheistään ja äidinkielestään.
– Olemme olleet Tanskan kanssa kärsivällisiä mutta liika on liikaa. Mitta on tullut täyteen siinä, mitä Tanskan hallitus voi tehdä meille, Leif Saandvig Immanuelsen sanoo.
Rummulla yhteys omiin juuriin
Saandvig Immanuelsen soittaa modernia grönlantilaista rokkia, mutta hän on myös perinnemuusikko. Instrumentti on Grönlannin alkuperäiskansan rumpu, jota soittaessa hän ottaa yhteyttä esivanhempiinsa.
Hän sanoo rummuttavansa ja opettavansa rummun soittoa nuorille, jotta grönlantilaiset muistavat, mistä he tulevat.
– Monet nuoret täällä eivät usko itseensä. Leif pyrkii siihen, että he näkisivät oman arvonsa koska rumpu on heidän oma juttunsa, sanoo Hanne Saandvig Immanuelsen.
Hän opettaa lukiossa musiikkia ja tietää, että nuorilla ei aina ole Grönlannissa helppoa. Moni on kadottanut juurensa ja uskon itseensä, Saandvig Immanuelsenit sanovat.
Leif Saandvig Immanuelsenilla ei ole kiiltokuvamaista ajatusta kotimaastaan. Hän tietää, mitä elämä rankimmillaan voi olla. Hän on kuivilla oleva alkoholisti, entinen koditon ja ihminen, joka pohti nuorena elämänsä lopettamista.
Grönlannissa tehdään yhä verrattain paljon itsemurhia ja mielenterveysongelmat ovat yleisiä. Muutaman vuoden takaisessa tutkimuksessa nähtiin, että nuoret, joilla on vahva side omaan kulttuurinsa, voivat verrattain paremmin.
Saandvig Immanuelsen ajattelee, että spiritualismi pelasti hänet.
– Esivanhemmat kertoivat, että minulla on tehtävä. Minun pitää opettaa soittotaitoa eteenpäin, hän sanoo.
Hän perustelee asiaa myös näin:
– Pelkään, että Trump loisi tänne reservaatteja, kuten Yhdysvalloissa on aikoinaan tehty. Olen peloissani hyvästä syystä. Hän voi tehdä sen.
– Mutta toisaalta Trump myös sanoi rakentavansa muurin Meksikon rajalle, eikä se ole vielä pystyssä, Hanne Saandvig Immanuelsen lisää.