lauantai, 5 lokakuun

Jengiläiset hyökkäsivät Haitin keskiosassa sijaitsevaan Port-Sondéen pikkukaupunkiin varhain torstaina.

YK:n mukaan yli 70 ihmistä on kuollut rikollisjengin hyökkäyksessä Haitin keskiosassa sijaitsevaan pikkukaupunkiin. Port-Sondé joutui hyökkäyksen kohteeksi aikaisin torstaina. Ihmisiä ammuttiin kadulle ja YK:n tietojen mukaan ainakin 45 rakennusta sytytettiin tuleen.

Hyökkäyksen tehneen Gran Grif -jengin johtaja Luckson Elan sanoi ääniviestissä, että kaupunkiin hyökättiin, koska asukkaat olivat passiivisina seuranneet turvallisuusjoukkojen toimia jengiä vastaan. Elan syytti asukkaita ja Haitin valtiota verenvuodatuksesta.

Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan suuri osa kaupungin asukkaista on nyt lähtenyt pakoon.

Haitin jengiväkivallan seurauksena suurin osa pääkaupungista Port-au-Princesta on kilpailevien aseellisten ryhmien valvonnassa.

YK on hyväksynyt poliisioperaation tilanteen rauhoittamiseksi, mutta operaation käynnistyminen on sujunut hitaasti. Kenia on luvannut lähettää yhteensä 1 000 poliisia Haitiin. Poliiseista noin 400 on saapunut. Myös muutamat muut maat ovat lupautuneet mukaan operaatioon.

Haiti on Karibian köyhin maa ja on kärsinyt jengiväkivallasta pitkään. Helmikuussa tilanne riistäytyi käsistä, kun kävi ilmi, että pääministeri Ariel Henry yritti saada maahan kansainvälisiä poliisivoimia viranomaisten tueksi. Jengit aloittivat koordinoidut hyökkäykset poliisiasemille, vankiloihin ja Port-au-Princen lentokentälle.

Juttua muokattu 4.10.2024 klo 18.59: Lisätty tietoja asukkaiden paosta ja jengijohtajan lausunnosta.

Lähteet: AP, Reuters

Jaa.
Exit mobile version