perjantai, 4 lokakuun

Joka kymmenes kotkalaisen Karhuvuoren koulun oppilasta kertoo kärsivänsä hajusteiden aiheuttamista oireista.

Olli-Pekka Toivanen,

Maija Tuunila

Joka kymmenes kotkalaisen Karhuvuoren koulun oppilaista kärsii hajusteiden käytöstä koulun tiloissa.

Oireita ovat oppilailla olleet esimerkiksi päänsärky, hengenahdistus ja huimaus, kertoo Karhuvuoren koulun rehtori Marianne Puumalainen.

Myös koulun opettajat ovat oireilleet oppilaiden käyttämien hajusteiden tai hajuvesien takia. Yksi opettajista joutui jopa jäämään sairauslomalle saamiensa oireiden vuoksi.

Karhuvuoren koulussa opiskelee 6.-9.-luokkalaisia koululaisia.

Vaikka Kotkan kaupunki suosittelee koulujen oppilaita ja henkilökuntaa välttämään hajusteiden käyttöä koulun tiloissa, on rehtori Marianne Puumalaisen mukaan hajusteiden käyttö siitä huolimatta lisääntynyt selvästi.

Ongelma myös laajemmin

Hajusteiden aiheuttamat ongelmat ovat tulleet toistuvasti esiin koulujen työsuojelutarkastuksissa viime aikoina.

Iho-, allergia- ja astmaliiton asiantuntija Katariina Ijäksen mukaan hajusteiden käyttöä kouluissa koskevat yhteydenotot ovat kasvaneet puolentoista viime vuoden aikana.

Hajusteet voivat hänen mukaan olla haitaksi erityisesti henkilöille, joilla on astma tai migreeni.

Näiden lisäksi on tuoksuherkkyys, jota ei ole diagnosoitu sairaudeksi. Iho-, allergia- ja astmaliiton vuoden 2016 kyselyn mukaan tuoksuherkkyydestä kärsii noin puoli miljoonaa suomalaista.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n tiedossa on, että hajusteet aiheuttavat ongelmia joissain kouluissa, kertoo OAJ:n erityisasiantuntija Sara Simberg.

Työturvallisuuslaki velvoittaa työnantajaa ottamaan huomioon työympäristön vaikutukset työntekijöiden terveyteen.

Työnantaja voi Simbergin mukaan vaikuttaa suosituksilla ja ohjeilla hajusteettomuuteen työpaikalla.

Käyttökielto vai yhteinen sopimus?

Katariina Ijäksen mielestä hajusteiden aiheuttamista haitoista tulisi kertoa enemmän kouluissa. Hajusteiden täyskielto ei ole hänen mukaansa edes mahdollista.

– Maailmasta ei saada hajutonta. Pitäisi pyrkiä siihen, että muut otettaisiin huomioon ja että suurin osa ihmisistä pärjäisi ilman voimakkaita oireita.

Hajusteiden käyttökiellosta ei ole toistaiseksi keskusteltu Kotkan kouluissa, sanoo Kotkan opetustoimenjohtaja Vesa Toikka.

– On selvitettävä, saavutammeko toivotun lopputuloksen kiellolla vai koulun yhteisillä pelisäännöillä, jossa ovat mukana koulun työntekijät, oppilaat ja vanhemmat. Jälkimmäinen vaihtoehto on mielestäni ehdottomasti parempi, Toikka sanoo.

Kodeissa havahduttu hajusteiden haittoihin

Kotkan Karhuvuoren koulu käy edelleen läpi vaihtoehtoja hajusteiden käytön aiheuttamiin ongelmiin puuttumiseksi.

Käyttökielto vaatisi rehtori Marianne Puumalaisen mukaan Kotkan kaupungin tai muun tahon linjauksen.

– Toivomme että myös kotona keskusteltaisiin ja kannustettaisiin siihen, että hajusteet jätetään käyttämättä koulupäivän aikana.

Jaa.
Exit mobile version