sunnuntai, 30 kesäkuun

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) oli maksanut ex-ylijohtajalleen Tytti Yli-Viikarille irtisanomisajalta vain puolikasta palkkaa.

Helsingin hallinto-oikeus on velvoittanut Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) maksamaan entiselle ylijohtajalleen Tytti Yli-Viikarille irtisanomisajan palkan täysimääräisenä. Hallinto-oikeus antoi asiassa ratkaisunsa viime viikolla.

Yli-Viikari valitti hallinto-oikeuteen entisen työnantajansa VTV:n päätöksestä, jolla virasto hylkäsi Yli-Viikarin marraskuussa 2023 tekemän palkkaansa koskevan oikaisuvaatimuksen. Yli-Viikari oli vaatinut virastoa oikaisemaan hänelle ylijohtajan viran irtisanomisajalta maksettua palkkausta siten, että hänelle maksettaisiin kuuden kuukauden irtisanomisajalta täysimääräinen irtisanomisajan palkkaa vastaava korvaus.

VTV hylkäsi Yli-Viikarin vaatimuksen. Viraston mukaan Yli-Viikari oli saanut hänelle kuuluvan irtisanomisajan palkkaa vastaavan korvauksen sellaisena kuin se on tullut suorittaa.

Yli-Viikari valitti VTV:n päätöksestä hallinto-oikeuteen ja toisti vaatimuksensa täysimääräisen palkan maksamisesta irtisanomisajalta. Lisäksi hän vaati, että VTV velvoitetaan korvaamaan hänen oikeudenkäyntikulunsa.

Hallinto-oikeus: Ei enää edellytyksiä

Asiassa oli hallinto-oikeudessa kyse siitä, onko VTV pidättäessään Yli-Viikarille irtisanomisajalta maksetusta palkasta puolet antanut tälle virkasuhteesta johtuvat edut ja oikeudet sellaisena kuin ne hänelle valtion yleisen virka- ja työehtosopimuksen mukaan kuuluvat.

VTV irtisanoi Yli-Viikarin ylijohtajan virasta vuonna 2022. Sitä ennen hän oli ollut pidätettynä virasta rikossyytteen käsittelyn ajaksi joulukuusta 2021 lähtien. Virantoimituksesta pidättämisen ajalta Yli-Viikarilta pidätettiin puolet palkasta.

Päätöksessään hallinto-oikeus totesi, ettei edellytyksiä Yli-Viikarille irtisanomisajalta maksettavan palkan pidättämiseen ollut enää irtisanomisen jälkeen eduskunnan virkamiehistä annetun lain ja valtion yleisen virka- ja työehtosopimuksen nojalla. Näin ollen hallinto-oikeus kumosi päätöksellään VTV:n päätöksen ja velvoitti viraston maksamaan Yli-Viikarille irtisanomisajan palkan täysimääräisenä. Lisäksi virasto velvoitettiin korvaamaan Yli-Viikarin oikeudenkäyntikuluja 500 eurolla.

Yli-Viikari on tuomittu muun muassa virka-aseman väärinkäyttämisestä, virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kavalluksesta ehdolliseen vankeuteen.

Jaa.
Exit mobile version