sunnuntai, 30 kesäkuun

Eduskunta hyväksyi perjantaina kaksi tiukennusta maahanmuuttoon. Turvapaikanhakijoiden tuki laskee ja niin sanottu kaistanvaihto vaikeutuu.

Joonatan Reunanen,

Anniina Luotonen

Hallituksen rivit pysyivät lähes kokonaan äänestyksessä turvapaikanhakijoiden vastaanottorahan pienentämisestä.

Eduskunta hyväksyi lain äänin 108 puolesta ja 59 vastaan. Tyhjää ei äänestänyt kukaan. Poissa oli 32 edustajaa.

RKP:n Eva Biaudet äänesti ainoana hallituspuolueen kansanedustajana hallituksen omaa esitystä vastaan. Yleensä kansanedustajat tukevat omia esityksiä.

Biaudet kertoo Ylelle, että eduskunnassa perjantaina hyväksytyt muutokset ovat osa sellaista hallitusohjelman kokonaisuutta, johon hän ei ole sitoutunut.

– Meillä on jo ennestään tosi tiukat säädökset maahantulosta ja kansalaisuuden saamisesta. En oikein ymmärrä, mikä tarve on.

Hallituksen sopimien noin 30 maahanmuuttoon liittyvien lakimuutosten taustalla on Biaudet’n arvion mukaan ennemminkin tarve signaloida, että ”Suomi ei ole ulkomaalaisystävällinen maa”.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelän mielestä vastaan äänestäminen ei ”ainakaan paranna” hallitusryhmien välistä yhteistyötä.

– Emmehän me sitä myönteisenä pidä eli hallituksessa kun ollaan silloin pitää pystyä seisomaan hallituksen päätösten takana, Mäkelä sanoi Ylelle eduskunnassa.

Kaikki paikalla olleet kokoomuksen, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien edustajat äänestivät puolesta.

Käytännössä laki tähtää siihen, että kansainvälistä suojelua hakeville, tilapäistä suojelua saaville ja kotikunnattomille ihmiskaupan uhreille myönnettävän vastaanottorahan ja käyttörahan määrää vähennetään.

Lailla vastaanottoraha lasketaan niin pieneksi kuin mitä EU:n vastaanottodirektiivi sallii.

Kiristyksiä turvapaikanhakuun

Maahanmuutto kiristyy myös siten, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden niin sanottu kaistanvaihto tukitaan. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut ei enää saisi muuttaa perustettaan maahan jäämiseksi työperäiseen maahanmuuttoon.

Kaistanvaihdolla tarkoitetaan sitä, että turvapaikkaa Suomesta hakenut ja sittemmin työllistynyt tai opiskelupaikan löytänyt ihminen ei enää voisi saada oleskelulupaa työn, yrittäjyyden tai opintojen perusteella Suomesta haettuna.

Eduskunta hyväksyi lain hallituspuolueiden äänin. 97 äänesti puolesta, 71 vastaan ja 31 oli poissa. Puolesta olivat myös Harry Harkimo (liik.) ja perussuomalaisten eduskuntaryhmästä toukokuussa erotettu Timo Vornanen.

Eva Biaudet äänesti myös tästä hallituksen esitystä vastaan.

Perussuomalaisten Mäkelän mielestä eduskunnassa perjantaina hyväksytyillä kahdella lailla vähennetään Suomen vetovoimatekijöitä maahanmuuttajien silmissä.

– Suomelta saadaan pois näitä vetovoimatekijöitä humanitaarisen ja sosiaaliperäisen maahanmuuton kohdemaana eli päästään samalle tasolle vertailumaiden kanssa.

Jaa.
Exit mobile version