perjantai, 20 syyskuun

Parhaillaan selvitetään, voitaisiinko 15-prosenttisten alkoholijuomien myyntiä vapauttaa.

Hallituksen aikeet saada viinit ruokakauppoihin herättää närää hallituksen sisällä.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen vakuuttaa, että viinit eivät tule ruokakauppoihin niin kauan kuin kristillisdemokraatit ovat hallituksessa.

Hallitusohjelmassa on Räsäsen mukaan sovittu, että 15-prosenttisten juomien vapauttamisesta kauppoihin tehdään selvitys.

– Mitään muuta ei ole sovittu. Ei ole sovittu, että niitä tuotaisiin kauppoihin.

Räsänen luottaa siihen, että selvityksen tuloksena viinejä ei kannata tuoda kauppoihin nimenomaan alkoholin aiheuttamien haittojen takia.

– Ihmettelen sitä, jos jollekin näiden 15-prosenttisten juomien tuominen ruokakauppoihin on niin tärkeä asia, että sillä varannettaisiin hallituspohja. Hallituksessa on sovittu, että niissä asioissa, joita ei ole kirjoitettu hallitusohjelmaan, täytyy olla yksimielinen kannatus.

Hallitus selvittää enintään 15-prosenttisten viinien myynnin vapauttamista Alkon monopolista. Hallitusohjelmassa sovitun selvityksen on määrä valmistua ennen puoliväliriihtä ensi keväänä.

Hallituspuolueiden näkemyserot nousivat esille keskiviikkona A-studiossa.

Pääministeripuolue kokoomus ajaa alkoholipolitiikan vapauttamista. Asiaan vihkiytynyt kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo pitää hyvänä, että 15-prosenttisten juomien vapauttamista selvitetään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa.

– Selvityksessä varmasti katsotaan Alkon asemaa, minkälaisia malleja Euroopassa on.

Wallinheimo ei suostunut ottamaan kantaa siihen, aikooko kokoomus kaikesta huolimatta ajaa viinit ruokakauppoihin.

– Selvitetään ensin ja sitten vedetään johtopäätökset.

Wallinheimon mielestä Suomessa joillekin puolueille alkoholipoliittiset linjaukset ovat lähes tabuja, ja jotkut kokevat, että valtio tietää paremmin, mitä suomalaiset haluavat.

– Sitten on muun muassa kokoomus, joka katsoo, että 15-prosenttiset viinit voitaisiin tuoda kauppaan. Kansa tätä haluaa plus meillä on EU:ssa vain kaksi maata, joissa on monopoli. Kaikki muut EU-maat pystyvät viinejä kaupoissa tarjoilemaan.

Katso keskiviikon A-studio Yle Areenasta.

Jaa.
Exit mobile version