sunnuntai, 30 kesäkuun

Vähemmän kuin noin 27 600 euroa vuodessa tienaavat välttyisivät leikkauksilta.

Anne Orjala,

Merja Niilola

Hallitus aikoo leikata tuntuvasti sairauspäivärahaa. Esitys muutoksista sairauspäivärahaan lähti lausuntokierrokselle juhannuksen alla.

Hallitus tavoittelee muutoksilla julkisen talouden vahvistamista.

Sairauspäiväraha korvaa alle vuoden kestävän työkyvyttömyyden aiheuttamia tulonmenetyksiä.

Esityksessä ehdotetaan muutoksia sairauspäivärahan laskentaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan muutos tarkoittaisi sitä, että vähintään noin 27 600 euroa vuodessa ansaitsevien sairauspäivärahat pienenisivät.

Alla oleva taulukko näyttää, miten sairauspäivärahan muutos vaikuttaisi.

Sairauspäivarahaa maksetaan arkipäiviltä, kun omavastuuaika on kulunut. Arkipäiväksi katsotaan myös lauantai. Omavastuuaika on tavallisimmin sairastusmispäivä ja sitä seuraavat yhdeksän arkipäivää.

Akava moittii: ”Hullunkurista”

Työntekijäjärjestöt ovat kritisoineet hallituksen aikeita ankarasti. Näin ovat tehneet esimerkiksi hoitajia edustava Tehy ja palkansaajakeskusjärjestö SAK.

Tehyn mukaan sairauspäiväraha pienenisi keskituloisilla 300–400 euroa kuukaudessa.

Myös korkeakoulutettujen Akava moittii esitystä. Työmarkkinajohtaja Ville Kopran mukaan leikkaus olisi suuri ja tulisi voimaan varsin nopeasti.

– Tämä on sellainen tilanne, johon ihmiset eivät voi kauheasti itse vaikuttaa. Jos tulee sairastuminen tai tapaturma, niin sitten se tulee. Sen takia olisi hyvä, että saisi kohtuullisen korvauksen, kun ei pysty tekemään työtä.

Tehy nostaa esille, että sairauspäivärahaa maksetaan työtulovakuutuksesta, jota rahoittavat pääasiassa työnantajat ja työntekijät.

– Hullunkurista on se, että tässä sairausvakuutuksessa on aika rajoitetusti valtion omia rahoja kiinni, sanoo myös Akavan Kopra.

Kopran mukaan työmarkkinaosapuolet eivät ole olleet mukana neuvotteluissa sairauspäivärahan leikkauksista.

– Tämä tuli hyvin yllättäen kevään kehysriihessä uutena säästöpäätöksenä.

Lakimuutos vaikuttaisi ensi vuonna

Hallitus on puolustanut säästöpäätöksiä valtiontalouden tilanteella.

Hallitus päätti kevään kehysriihessä yhteensä kolmen miljardin lisäsopeutuksista. Ne ovat leikkauksia ja veronkiristyksiä, joilla paikataan julkisen talouden rahareikiä ja yritetään taittaa velkaantuminen.

Sairauspäivärahan laskusäännön muutoksella tavoitellaan noin 60 miljoonan euron säästöjä.

Hallitus uskoo esityksen vahvistavan myös työllisyyttä kannustinvaikutusten kautta.

Esitysluonnoksen mukaan lukumääräisesti eniten sairauspäivärahaa maksetaan mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden sekä tuki- ja liikuntaelinten ja sidekudoksen sairauksien takia.

Vastuuministeri lakiesityksessä on sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Lausuntokierros kestää elokuun puoliväliin saakka. Mikäli lakiesitys hyväksytään, on sitä tarkoitus soveltaa ensi vuoden alusta lähtien.

Jaa.
Exit mobile version