perjantai, 17 toukokuun

Päätös koskee Kelan mukaan mielenterveysongelmista tai käytöshäiriöistä kärsiviä nuoria, joiden työ- ja opiskelukyky on olennaisesti heikentynyt.

Hallitus päätti kehysriihessään lakkauttaa nuorten kuntoutusrahan 16–17-vuotiailta.

Päätös koskee niitä nuoria, joiden työ- ja opiskelukyky ovat olennaisesti heikentyneet, sanoo Kelan työ- ja toimintakykyetuuksien osaamiskeskuksen päällikkö Mikko Toivanen.

– Nuorilla, jotka vielä tällä hetkellä ovat oikeutettuja nuoren kuntoutusrahaan, on taustalla useimmiten mielenterveyden, psyykkisen kehityksen tai käyttäytymisen häiriöitä.

Kuntoutusrahaa ovat Kelan mukaan saaneet sellaiset nuoret, jotka ovat tarvinneet erityisiä tukitoimia voidakseen opiskella tai päästä esimerkiksi työkokeiluun tai työharjoitteluun.

Kehysriihipäätöksen mukaan nuoren kuntoutusrahaa saisi tulevaisuudessa vasta 18 vuotta täytettyään, 20-vuotiaaksi asti.

Vammaisten tai sairaiden nuorten kouluttaminen jää aiempaa enemmän vanhempien vastuulle

Tilanne on Toivasen mukaan varsin hankala niiden nuorten osalta, jotka olisivat lähdössä opiskelemaan pois kotipaikkakunnaltaan esimerkiksi erityisammattioppilaitoksiin.

Tulevaisuudessa näiden nuorten olisi tultava toimeen opintotuella ja yleisellä asumistuella sekä haettava toimeentulotukea, mikäli koti ei pysty tukemaan taloudellisesti.

Toivasen mukaan nuoren kuntoutusrahan ikärajan nosto merkitsee väistämättä sitä, että vanhempien taakka kasvaa. Pelkona on, että nuoret, jotka elävät yhden vanhemman perheissä tai joissa on useampia vajaakuntoisia lapsia, eivät pysty hakeutumaan toisen asteen koulutukseen tai työkokeiluihin.

Opintotukea on mahdollista saada alle 18-vuotiaana, jos nuori asuu itsenäisesti, mutta vanhempien tulotaso vaikuttaa tuen määrään.

Ikärajan nosto ei Toivasen mukaan koske niitä nuoria, jotka ovat jo aloittaneet koulutuksen tai hakeneet koulutuspaikkaa ensi syksynä alkavaan koulutukseen.

Rahaa on saanut opiskelu- tai työharjoittelukuukausilta, ei ympärivuotisesti. Tuen suuruus on ollut noin 800 euroa kuukaudessa.

Oppimateriaalien maksuttomuus aiotaan jättää ainoastaan alle 18-vuotiaille

Alle 18-vuotiaita nuoren kuntoutusrahan saajia on Kelan arvion mukaan noin 10 000.

Saadakseen nuoren kuntoutusrahaa, nuorella on pitänyt olla hyvinvointialueen laatima henkilökohtainen opiskelu- ja kuntoutumissuunnitelma ja lääkärin B-lausunto, josta on käynyt ilmi, millä tavalla terveydentila vaikuttaa työkykyyn ja ammatinvalintaan.

Määräaikaista työkyvyttömyyseläkettä tarkoittavaa kuntoutustukea ei olla poistamassa.

Hallituksen kehysriihipäätöksen mukaan myös kansaneläkeikärajaa ollaan nostamassa 18 ikävuoteen, jolloin kuntoutustuki jatkuisi siihen asti.

Samaan aikaan kehysriihipäätös rajoittaisi maksuttomat oppimateriaalit vain sen vuoden loppuun, jolloin opiskelija täyttää 18 vuotta eli ei koko toisen asteen koulutuksen ajaksi, kuten tähän asti. Vuonna 2021 voimaan astuneella oppivelvollisuuden pidentämisellä pyrittiin torjumaan koulupudokkuutta.

Kansaneläkkeen ja nuoren kuntoutusrahan ikärajan noston suoran säästövaikutuksen arvioidaan nousevan asteittain 46 miljoonaan euroon. Kerrannaisvaikutuksia sille, että nuori jää vaille mahdollisuuksia opiskella tai yrittää työllistyä ei ole laskettu.

Lisäys: 18.4. klo 15.30 linkki nuoren kuntoutusrahaan sekä kuntoutustukeen Kelan sivuille sekä otsikkoon sana nuoren sekä sana nuoren ensimmäiseen sitaattiin ja 2. kappaleeseen viimeisen väliotsikon jälkeen.

Hallitus kertoi tiistaina kehysriihipäätöksistään:

Jaa.
Exit mobile version