torstai, 10 lokakuun

Käytännössä lakimuutos sallisi alkoholijuomien kotiinkuljetuksen ja verkkokaupan.

Hallitus esittää alkoholilakiin muutosta, jonka myötä alkoholia voisi tilata ja toimittaa asiakkaille Alkosta sekä muun muassa vähittäismyyntiluvallisista kaupoista, kioskeista, huoltoasemilta ja ravintoloista.

Käytännössä lakimuutos sallisi siis alkoholijuomien kotiinkuljetuksen ja verkkokaupan.

Lain on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tiedotteen mukaan voimaantuloa on tarkoitus porrastaa niin, että pääosa toimituslupaa koskevista säännöksistä tulisi voimaan viiden kuukauden kuluttua lain voimaantulosta eli 1.6.2025.

Alkoholia kotiovelle kello 9–21

Lakimuutos toisi alkoholilakiin vähittäismyyntiluvan ja anniskeluluvan rinnalle uuden alkoholijuomien toimitusluvan.

Tiedotteen mukaan vähittäismyynnistä ostettuja alkoholijuomia saisi luovuttaa vastaanottajalle vain kello 9–21 ja Alkosta tilattuja juomia vain Alkon aukioloaikojen mukaisesti.

– Verkosta tilattaessa ostaja olisi velvollinen todistamaan ikänsä vahvan sähköisen tunnistamisen avulla. Ikä tarkistettaisiin joka kerta todennettavasti myös silloin, kun juomat luovutetaan vastaanottajalle. Viranomaiset valvoisivat ikärajojen noudattamista toimituksissa muun muassa koeostojen avulla, STM:n tiedotteessa sanotaan.

Pienpanimot ja viinitilat voisivat toimittaa vahvempia juomia

Alkoholijuomaa ei jatkossakaan saisi myydä eikä luovuttaa alaikäisille tai vahvasti päihtyneille.

Hallituksen esityksen mukaan alkoholijuomien toimittaminen mahdollistettaisiin myös enintään 13 prosentin vahvuisten tilaviinien ja 12 prosentin vahvuisten käsityöläisoluiden valmistajilta.

Tämä koskisi niitä yrittäjiä, joilla on jo nykyisin lupa myydä omia tuotteitaan niiden valmistuspaikalta.

Essayah äänesti esitystä vastaan

STT:n mukaan maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.) äänesti valtioneuvostossa esitystä vastaan, mutta se hyväksyttiin äänin 15–1.

Sosiaalialan lupa- ja valvontavirasto Valvira sanoo, että lakiesitys heikentää alkoholihaittojen vähentämiskeinoja.

Valviran ylitarkastaja Aleksi Halme kirjoittaa Valviran blogissa, että ovi harmaaseen talouteen avataan, koska alkoholin luovuttajaksi kelpaa uudessa laissa kuka vain.

– Viranomaisella ei siis ole jatkossa tietoa, ketkä alkoholilain mukaista elinkeinoa todellisuudessa harjoittavat, Halme kirjoittaa.

Muokattu klo 15.51: Lisätty Essayahin ja Valviran osuus.

Jaa.
Exit mobile version