sunnuntai, 30 maaliskuun

Puolueet näyttävät äänestävän samoin kuin viimeksi, jolloin eduskunta hyväksyi lain 5 / 6 enemmistöllä.

Hallitus on esittämässä huomenna torstaina jatkoa niin sanotulle käännytyslaille kertovat Ylen lähteet. Asiasta kertoivat ensin Iltalehti ja STT.

Laki tuli voimaan viime vuoden heinäkuussa tiukan äänestyksen jälkeen. Poikkeuslain voimassaolon jatkaminen vaatii jälleen 5 / 6 enemmistön eduskunnassa.

Ylen tietojen mukaan puolueet näyttävät asettuvan samoin kuin viime äänestyksessä: vihreät ja vasemmistoliitto vastustavat esitystä, muut antavat alustavasti tukensa esitykselle.

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) tapasi eilen eduskuntaryhmien edustajia ja kertoi lakiesityksestä.

Laki säädettiin, jotta Venäjä ei käyttäisi turvapaikanhakijoita hyväkseen niin sanottuun välineellistettyyn maahantuloon eli ohjaisi heitä Suomen rajalle. Hallitus perusteli lakia viime vuonna rajavartijoiden hankkimilla tiedustelutiedoilla, joita se ei julkistanut.

SDP ja keskusta takaamassa, että laki menee läpi

SDP on jälleen asettumassa lain hyväksymisen kannalle.

– Rajan turvallisuuden takaaminen on edelleen yhtä ajankohtaista kuin vuosi sitten, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen sanoo.

Sosiaalidemokraattien ryhmä hajosi viime äänestyksessä, ja kuusi kansanedustajaa äänesti lakia vastaan. Ryhmä ottaa asiaan lopullinen kannan, kun hallituksen esitys ja sen perustelut ovat tiedossa.

SDP:stä kuitenkin arvioidaan, että laki menisi eduskunnasta läpi ongelmitta. Viiden kuudesosan enemmistö tarkoittaa käytännössä, että laki tarvitsee läpimenoon myös suurten eduskuntaryhmien äänet.

Myös keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen arvioi, että ryhmä asettuu kannattamaan hallituksen esitystä.

Lopullista esitystä ei vielä ole, mutta ryhmästä arvioidaan, että esitystä kannatetaan, jos se vain on laadittu kunnolla.

Sen sijaan vihreät ja vasemmistoliitto vastustavat lakia, kuten viime kesänä.

– Vihreät on sitoutunut vahvistamaan rajaturvallisuutta, mutta se pitää tehdä tavalla, joka on linjassa ihmisoikeusvelvoitteiden kanssa, ryhmäpuheenjohtaja Oras Tynkkynen (vihr.) sanoo.

Tynkkysen mielestä laki on ristiriidassa Suomen perustuslain kanssa, samoin se rikkoo EU-oikeussa ja kansainvälisiä sopimuksia.

Myös monet oikeusoppineet ovat arvostelleet lakia ja katsoneet sen olevan ristiriidassa kansainvälisten sopimusten kanssa, jotka takaavat uhatussa asemassa oleville oikeuden hakea turvapaikkaa. Laista on myös tehty useita kanteluita EU-komissioon.

Itäraja on pysynyt kiinni

Hallitus esittää, että lakia jatkettaisiin vuoden 2026 loppuun. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti on kuitenkin vaatinut hallitukselta parempia perusteluita, miksi tämänhetkinen tilanne vaatisi lain voimassaolon jatkamista.

Laiilla yritetään estää Venäjää ohjaamasta turvapaikanhakijoita Suomeen.

Poikkeuslain mukaan on mahdollista, että joissakin tilanteissa Suomeen pyrkiviä turvapaikanhakijoita voidaan estää tulemasta maahan tai poistaa maasta, eikä kaikkien turvapaikkahakemuksia tarvitsisi ottaa vastaa. Tällaisesta tilanteesta pitäisi kuitenkin päättää erikseen.

Alunperin arvioitiin, että kun laki on voimassa, itärajan raja-asemia voitaisiin avata liikenteelle. Niin Suomi ei kuitenkaan ole tehnyt.

Jaa.
Exit mobile version