Moni lapsi vastustaa koko koulupäivän kattavia älylaiterajoituksia, kertoo Nuorisotutkimusseura.
Hallitus haluaa oppitunneille puhelinkiellon, mutta välituntien ja ruokailun aikaiset rajoitukset jäävät tällä tietoa koulujen päätettäväksi.
Koulujen puhelinkieltoa koskevan lakiluonnoksen lausuntokierros päättyi perjantaina. Se, että kännykän käytöstä välitunneilla ei näillä näkymin säädetä laissa, jakaa lausunnonantajien mielipiteitä.
Osa lausunnon antajista oli sitä mieltä, että puhelinkiellon pitäisi koskea koko koulupäivää eli oppituntien lisäksi välitunteja, siirtymätilanteita ja ruokailua. Näin lausui esimerkiksi Helsingin kaupunki ja Aivoliitto.
Laajempaa puhelinkieltoa perusteltiin esimerkiksi sillä, että oppilaat saisivat liikuntaa, harjoittelisivat sosiaalisia taitoja ja lepuuttaisivat aivojaan.
”Älypuhelimien käyttö välitunnilla aktivoi aivot kuormittavaan vireystilaan, joka häiritsee keskittymistä seuraavalla oppitunnilla”, kirjoitti Aivoliitto.
Nuorisolääkärit ry:n mukaan älylaitteiden käyttökielto koko koulupäivälle voisi parantaa oppimistuloksia, vähentää kiusaamista, lisätä koulun turvallisuutta ja parantaa yhteisöllisyyttä.
Epäsuositut kärsivät?
Nuorisotutkimusseura ei kannata puhelinkieltoa välitunneille. Se on huolissaan nuorista, joilla ei ole ystäviä omassa koulussaan.
”Puhelin on myös keino suojautua ikäviltä sosiaalisilta tilanteilta, ei ensisijaisesti kiusaamisen väline.”
Nuorisotutkimusseura on selvittänyt koululaisten mielipiteitä toistaiseksi julkaisemattomalla kyselytutkimuksella.
”Valtaosa kymmenen vuotta täyttäneistä peruskoululaisista vastustaa oppituntien ulkopuoliseen puhelinten käyttöön kohdistuvia kattavia rajoituksia”, kertoo seura.
Nuorisotutkimusseuran mukaan koululaisten mielipiteellä pitäisi olla väliä. Hallitus ei ole kuullut lapsia lakiluonnosta tehdessään.
Osalle lausujista sopi se, että puhelinten käytöstä välitunneilla päättävät koulut. Moni kuitenkin toivoi tarkempia ohjeita siitä, miten koulut voivat määritellä laitteiden käyttöä välitunneilla järjestyssäännöissä, jotta ei synny tulkintaeroja.
Kioskin toimittaja Silja-Riikka Seppälä kertoo, mistä lakiluonnoksessa on kyse käytännössä.
Onko sinulla meille juttuvinkki? Voit lähestyä toimitusta luottamuksella
Halutessasi voit olla yhteydessä myös sähköpostilla osoitteeseen [email protected]. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.