Puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.) lupaa, että SDP pitää alueilla kiinni kahden viikon hoitotakuusta. Hallituksen esityksessä hoitotakuu pidentyy entiselleen.
Ensi kevään aluevaaleihin valmistautuva SDP haluaa pitää kiinni kahden viikon hoitotakuusta kaikilla hyvinvointialueilla.
SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman lupaa, että SDP:n aluevaltuutetut sitoutuvat pitämään hoitotakuun ennallaan. Puolue aikoo tehdä hoitoon pääsyn varmistamisesta aluevaalien ison puheenaiheen.
– Tämä tulee olemaan meidän kärkitavoite tulevissa vaaleissa, hän sanoo.
Kiireettömään hoitoon pääsyä päätettiin tiukentaa merkittävästi edellisen hallituksen aikana, mutta nykyinen hallitus aikoo palauttaa rajat entiselleen.
Hallituksen esityksessä perusterveydenhuoltoon pitää päästä jatkossa kolmen kuukauden sisällä. Tämänhetkinen raja on kaksi viikkoa, joten ensi vuonna se pidentyy huomattavasti nykyisestä.
Lindtmanin mielestä hallituksen tavoite johtaa toteutuessaan hoitotakuun ”romuttumiseen”. Hänen mukaansa siihen kajoaminen ei tule tuomaan säästöjä.
– Hallitus on viemässä rahat pois ja asiantuntijoiden mukaan on riski, että tässä kustannukset kasvavat, Lindtman sanoo.
SDP: Säästöjä löytyisi vuokratyövoiman ja ostopalvelujen käytön rajoituksista
Ehdotusta on arvosteltu laajasti siitä, että se hidastaa hoitoon pääsyä.
Lindtman toteaa, että suomalaiset ovat huolissaan. Hänen mukaansa hoitotakuun pidentäminen on ristiriidassa sen kanssa, mitä vuosikausia tehdyllä uudistuksella on tavoiteltu.
– Koko sosiaali- ja terveysuudistuksen alkuperäinen ajatus on, että hoitoon pääsee nopeammin ja hoitoa saa, kun sitä tarvitsee.
Myös suun terveydenhuollossa hoitoon pääsyn takarajaa pidennetään nykyisestä neljästä kuukaudesta kuuteen kuukauteen. SDP-vetoisen edellisen hallituksen suunnitelman mukaan hoitoon pääsyn takarajat olisivat tiukentuneet entisestäänkin.
Hallitus on perustellut toimiaan kovilla sopeuttamispaineilla. Hoitotakuun muutoksilla tavoitellaan noin sadan miljoonan euron vuosittaisia säästöjä terveydenhuollossa.
Lindtman ei vastusta alueiden kustannuskehityksen hillitsemistä, mutta arvostelee samaan hengenvetoon hallituksen keinoja.
Mitä työkaluja SDP ehdottaa alueiden talouden vahvistamiseksi?
Lindtmanin mukaan tehostaminen on aloitettava siitä, että vuokratyövoiman ja ostopalvelujen käyttöä suitsitaan.
Myös Kelan maksamat matkakorvaukset tulisi siirtää alueiden harteille, hän ehdottaa. Tällöin alueet voisivat arvioida, milloin palvelupiste on syytä säilyttää ja milloin turvautua kuljetuksiin.
– Jos nyt alueilta lähdetään hoitoon pääsystä leikkaamaan ja vielä viemään rahat pois, niin pahoin pelkään, että sen tien perässä on vain lisää kustannuksia, Lindtman sanoo.