perjantai, 4 lokakuun

Pääministeri Petteri Orpo vieraili Heinävedellä maanantaina. Padottujen koskien vapauttaminen on kirjattu hallitusohjelmaan.

Ilkka Ritvanen,

Siru Päivinen

Hallitus on edelleen sitoutunut Heinävedellä sijaitsevien Palokin koskien vapauttamiseen. Näin sanoo alueella maanantaina vieraillut pääministeri Petteri Orpo (kok.).

– Tänään olen tullut entistä vakuuttuneemmaksi, että hanke on toteutettava. Koskien vapauttaminen on aluetaloudellisesti merkittävä hanke ja luonnon kannalta jotain aivan ainutlaatuista, Orpo sanoo.

Palokin kosket padottiin sähköntuotantoon vuonna 1961. Samalla estyi vaelluskalojen, kuten järvitaimenen ja järvilohen, nousu koskiin.

Koskien vapauttamisesta on puhuttu pitkään, mutta konkreettisin askel otettiin reilu vuosi sitten, kun asia kirjattiin hallitusohjelmaan.

Palokin voimalaitoksen omistaa Pohjois-Karjalan Sähkö, joka on ilmoittanut vastustavansa padon purkua. Yhtiön omistavat alueen 17 kuntaa.

Heinävesi on ilmoittanut kannattavansa padon purkua, mutta esimerkiksi Joensuu pitää hankkeeseen hallitusohjelmassa varattua 20 miljoonaa täysin riittämättömänä.

Alkuvuodesta valmistuneen selvityksen mukaan koskien ennallistaminen maksaisi noin 50 miljoonaa euroa.

Orpo uskoo yhteistyöhön

Orpo uskoo, että vapauttaminen onnistuu yhteistyössä.

– Jos suhteuttaa siihen, mikä se sähköntuotantokapasiteetti on, niin uskon, että löytyy ratkaisu, jossa omistajien taloudellinen intressi turvataan samalla, kun koski vapautetaan.

Palokin voimala tuottaa vuodessa sähköä keskimäärin 29,5 gigawattituntia, mikä on noin 0,4 promillea Suomen sähköntuotannosta.

Ainutlaatuinen hanke

Palokin vapauttaminen on Orpolle myös henkilökohtaisesti tärkeä projekti. Hän harrastaa perhokalastusta, jossa kohteena ovat usein nimenomaan virtavesissä lisääntyvät vaelluskalat.

Orpo sanoo ymmärtäneensä Palokin merkityksen jo kymmenen vuotta sitten ollessaan maa- ja metsätalousministeri. Palokki on hänen mukaansa ainutlaatuinen jopa Euroopan mittakaavassa.

– Olisi äärettömän tärkeää, että saamme mahdollisimman nopeasti tehtyä päätökset siitä, miten edetään.

Jaa.
Exit mobile version