maanantai, 7 lokakuun

Parikymppiseksi nuoreksi Marwan Djouad on ehtinyt työskennellä monissa eri firmoissa.

Muuttajana, ravintolatöissä, lastenhoitajana… Hän on työskennellyt kymmenissä eri paikoissa.

Ei, Djouad ei ole sarjatyöpaikanvaihtaja.

Hän on opiskelija ja keikkatyöläinen, joka tekee alustatöitä.

– Sitä kautta saa helposti töitä, ei tarvita rekrytointiprosesseja tai mitään, Djouad sanoo.

Helsingin Puotilasta kotoisin oleva Marwan tekee töitä Treamer-sovelluksella, joka on yksi monista alustatöitä tarjoavista. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Töitä kaivatessaan hän selaa tarjolla olevat paikat ja muutamalla klikkauksella hakee työkeikan.

Aina ei tärppää, mutta usein kuitenkin.

– Aluksi kestää saada ensimmäinen työ. Mutta sitten kun olet tehnyt ekan työn ja saanut ekan arvostelun, on helpompi saada seuraava, Marwan kuvailee.

Kun työnantaja toteaa, että työ meni hyvin, tekijä saa arvion. Ja arviot auttavat seuraavan työn saamisessa.

Marwanista on työpaikoilla tykätty.

Hänestä keikkatyössä ei ole sinällään huonoja puolia. Vastaus työpaikasta tulee vuorokauden sisällä, palkka joka viikko ja sovelluksen käyttö on helppoa.

Alustatyötä tekee yhä useampi

Emma Termonen tekee myös opiskelujensa ohella keikkoja. Hänkin on tehnyt lukuisia eri hommia. Emmakin suhtautuu keikkatöihin yhtä positiivisesti kuin Marwan.

– No se vapaus! Haet niihin vuoroihin, jotka kiinnostavat ja sopivat aikatauluihin. Näet sen päivän, paljonko saat rahaa, mitä siihen kuuluu. Saa valita, Termonen sanoo.

Emma Termonen tekisi mieluiten oman alansa töitä, mutta keikkatyö sopii täydellisesti opiskelijan arkeen. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Alustatyö tarkoittaa työtä, jota tehdään digitaalisten alustojen, kuten mobiilisovellusten tai verkkosivustojen, kautta. Näitä alustoja käytetään välittämään työntekijöitä ja työnantajia tai asiakkaita keskenään.

Työntekijät tekevät usein keikkaluonteista työtä, kuten kuljetuksia, siivousta tai muita palveluja. Tyypillisesti alustatyö tarjoaa joustavuutta, mutta siihen liittyy myös epävarmuutta esimerkiksi työn saatavuuden ja palkan suhteen.

Suomessa tällaisia alustatöitä välittäviä firmoja toimii yli kuusikymmentä. Alustatöitä tekee eri arvioiden mukaan noin 4-8 prosenttia työikäisestä väestöstä.

Epävarmuutta ja pelinomaista työnhakua

Demos Helsinki teki SAK:ta varten selvityksen, jossa haastateltiin alustatöitä tekeviä ihmisiä. Tällä kertaa selvityksessä ei ollut mukana Woltin tai Uberin kaltaiset kuljetus- ja lähettipalvelut.

Selvityksen tehneen Demos Helsingin vanhempi asiantuntija Julia Jousilahti kertoo, että alustatyötä arvostetaan sen joustavuuden vuoksi. Joustavat keikat mahdollistavat työn sovittamisen esimerkiksi opiskeluun.

Samalla alustatyö koetaan epävarmaksi, ja kilpailu keikoista on kovaa. Samaa työkeikkaa saattaa hakea sadat ihmiset.

Monien alustatyöntekijöiden toimeentulo koostuukin eri osista, kuten keikoista ja sosiaalituista. Moni selvitystä varten haastateltu koki, että keikkoja ei aina ole tarpeeksi, ja palkat olivat matalia.

Alustojen vuorojen vahvistaminen viime hetkillä ja tähtiarvioinnit lisäävät epävarmuutta. Tämä voi luoda käsityksen, että työntekijän kannattaa joustaa eikä ”keikuttaa venettä”.

Useat haastateltavat, erityisesti ulkomaalaistaustaiset, suhtautuvat työhön yrittäjähenkisesti ja näkevät sen pelinomaisena. Toisaalta puutteellinen perehdytys ja yhteisöllisyyden puute vaikuttavat motivaatioon.

Demos Helsingin Julia Jouslahti selvitti alustatöita.

Marwanilla ja Emmalla on vakityö silti mielessä

Julia Jousilahti sanoo, että kaikki selvityksen haastateltavat kokivat, että alustatyö sopii heidän nykyiseen elämäntilanteeseensa, mutta se ei ole pysyvä ratkaisu. Jokainen haluaisi siirtyä vakituiseen työhön, jossa toimeentulo on turvattu

Myös Marwanilla on haaveissa vakituinen työpaikka turvallisuusalalla. Opinnot kun päättyvät, olisi hyvä saada oikea työpaikka.

– Olisi varmuus, milloin töitä on. Että töitä olisi viitenä päivänä viikossa, eikä vain esimerkiksi kahtena, hän sanoo.

Myös Emma Termonen vannoo pidemmän päälle vakitöiden nimiin. Keikkailu sopii opiskelijalle, vakityö sitten vakiintumiseen.

– Haluaisin päivätyön ja sen, että tietää aina paljonko tulee kuukaudessa palkkaa. Haluaisin varmuuden palkasta. Onhan se vähän hermostuttavaa, jos ei tiedä, paljonko rahaa tulee tässä kuussa.

Lisäksi Termonen sanoo, että työhön kuuluu myös yhteisö. Työ ilman työporukkaa ei ole pidemmän päälle niin mielekästä. Lisäksi oman alan työt kiinnostavat.

– Opiskelen markkinointia ja kulttuurituotantoa, eihän sellaisia töitä nyt ainakaan joka päivä siellä apissa näy.

Alper Tek pitää alustatyösovellusten käyttöä helppona. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Sitten on vielä esimerkiksi Alper Tek. Hän on töissä kaupassa ja tekee alustakeikkoja saadakseen lisätienestiä.

– Nopea raha ja helpot kohteet, Alper Tek sanoo ja nauraa. Hän on K-kaupassa vakitöissä, mutta on tehnyt esimerkiksi Hartwallille ja Assembly-tapahtumalle töitä alustan kautta.

– Jos ei ole muuta tekemistä kuin tehdä vähän lisätöitä, otan sitten pari vuoroa, hän sanoo.

Jaa.
Exit mobile version